Alternativ materialism

Jag är inget fan av julen vanligen för ett par mer eller mindre viktiga skäl.
1. Jag tycker att det kan bli en så otroligt deppig högtid. Kan man låta bli att tänka på alla som inte har det lika bra som en själv? Det handlar inte enbart om barnen i afrika som inte får någon snö i "do they know its christmas" med Band Aid utan i världen om stort. Vi frossar, andra svälter. Vi konsumerar, andra försöker överleva.
2. Just det här konsumerandet äcklar mig lite. Visst, inget hymlande här, jag ÄLSKAR att få presenter. Paket. Julklappar. Födelsedagsgåvor. Mitt-i-veckan-saker. Men det blir en inflation i handlandet. En hetsig julklappsjakt efter saker som de flesta inte alls behöver och egentligen inte har något värde. Tiden då man köpte saker när man hittade det perfekta, det som någon behöver är förbi och hundratals om-en-tvätt-noppiga-tröjor hivas i varukorgarna för att det ska vara tjockt under julgranen. Det är i min syn fel sätt att se på julen.

För två jular sedan bloggade jag om och uppmanade folk att tänka på miljön genom att köpa utsläppsrätter på koldioxid. I mitt tycke en hur bra present som helst till de som reser mycket. Då kan det dåliga samvete, som de flesta nog har innerst inne, mildras i och med att man har vetskapen om att man äger rättigheten till en viss del av den skit som flygplan, företag, fabriker osv. släpper ut.
Men i år gör jag en ny liten lista på alternativ på olika sätt till den allmänna köphetsen som vanligen går i ett enda tecken; materialism.

Fritz unt Axel
Vill man prompt köpa just saker som inte är abstrakta eller i form av ett intyg eller papper så har Fritz und Axel en fin deal. Halsband, bit av möblemang eller kanske en handsydd kjol eller klänning? På deras blogg hittar du fina, personliga saker som du lätt blir ensam om. De vurmar för Sveriges hemlösa, visste du att vi på våra dryga nio miljoner invånare har 17000 utan bostad?, och skänker under vintern 10 % till stadsmissionens julkampanj för varje såld vara.

Unicef
Skänka pengar gör de flesta både då och nu till olika organisationer. Dock har det kommit fram på senare åt att så otroligt mycket av det som skänks i ren pengaform inte kommer fram till de som egentligen behöver det utan försvinner i administrationskostnader, till löner för de som jobbar vid företagen osv. Då är det lättare att via Unicefs gåvoshop lätt köpa precis det du vill skänka till de som behöver din hjälp. För pengar är inte alltid det största problemet. Ibland är det ett enkelt myggnät som kan rädda liv, mässlingvaccin som förhindrar att tusentals barn dör i ung ålder eller kanske bara ett par hopprep för att barn ska få komma ihåg hur det är att vara just barn.
Du väljer vad du vill köpa.
Ett ton grötFotbollMyggnät
Naturskyddsföreningen
På några klick kan du vara stolt ägare till allt ifrån ett halvt ton till 20 ton koldioxid. Något att skryta om på lunchrasten eller fabulera om i mataffären. Hur mycket man än skulle välja att köpa så är det ett billigt, men framförallt bra, sätt att hindra stora industrier/fordon/osv att släppa ut just den mängden av koldioxid som du köpt.

Handinhand
Det är inte lätt alla gånger att starta eget i ett välfärdsland som Sverige. Att göra det som fattig kvinna i Indien är betydligt mycket svårare. Men för oss handlar det om att ofta vilja ha självständighet som arbetsperson, där handlar det återigen om chansen att förbättra sina chanser till sin egen, och sin familjs, överlevand. Via Handinhand kan du bidra till att hjälpa kvinnor i vissa delar av Indien att starta eget från grunden till själva uppbyggnaden då de får hjälp att ta microlån för att hålla sitt företag igång. För 7000 sek ser du till att 10 stycken starta-eget-paket skapas och ger då möjlighet till tio kvinnor att försörja sig och sina familjer, vilket normalt är 50-60 personer per kvinna.
En del pengar, men om man går ihop ett flertal stycken så blir det inte så mycket i slutändan!

Jag
Jag tycker att man som människa i den här delen av den rika västvärlden har en skyldighet att tänka på människor som inte lever efter densamma standard i andra delar av världen. För även om jag inte kan köpa en MiuMiuväska varannan dag och gnäller över att det är dyrt att flyga till Stockholm så är jag, och du, bland de 2 rikaste % av hela jordens befolkning. Det ÄR att vara född med en silversked i munnen. Så jag stödjer, stöttar, bidrar och försöker påverka så gott jag kan på alla möjliga olika håll för att vara en medmänniska. Det tycker jag att alla borde. Så nu fram till jul kommer jag att ta ut en viss procentandel av varje illustration jag säljer och slå samman det för att köpa myggnät och vaccin via Unicef. Så i och med att du köper en högst materiell illis av mig så bidrar du ändå till hjälp för andra, om än indirekt.

Andra organisationer du kan skänka/bidra till:
Barncancerfonden
Läkare utan gränser
SOS-barnbyar

Kommentarer
Postat av: Ellinor

Liksom alltid ett väldigt bra och tänkvärt inlägg, signerat "Kajsa".

Jag får lov att lätta mitt samvete något mitt i all julhysteri och säga att jag faktiskt handlat några av mina julklappar via Barncancerfondens hemsida. Vi har egentligen kommit ifrån den gamla jultraditionen om att under dessa högtidsdagar dela med oss av vårt överflöd, till dem som behöver. Ett bra exempel på detta är ju när Emil i Lönneberga firar jul ;)

Kram på dig

Postat av: andrea

svar:

haha okej, tack så jättemycket!

du får jättefina fransar i den :)

vet du vad den heter? mer än att det är maybelline asså? :P pöss

2008-12-10 @ 17:49:42
URL: http://byness.blogg.se/
Postat av: andrea

svar:

haha okej, vad snällt! :)

Jag tror att jag vet vilken den är om den har varit med i vecko revyn någon gång. jag ska nog ta en titt på den när min mascara har tagit slut ;)

Tack!

2008-12-10 @ 18:05:08
URL: http://byness.blogg.se/
Postat av: Olyckssyster

Jag gillar julen, men jag har liksom dig svårt för den konsumtionshets som råder. I vår familj ger vi mer symboliska julklappar. Jag önskar mig nästan ingenting alls, jag har det mesta jag vill ha och det jag inte har kan jag köpa åt mig själv istället.

2008-12-10 @ 18:14:53
URL: http://cutethoughts.blogg.se/
Postat av: Emma

förra julen gav jag bort en grundskoleutbildning till mina föräldrar i julklapp. ja, eller inte utbildning till dem, men till något fattigt barn någonstans i världen.

2008-12-10 @ 18:51:11
URL: http://ohglory.blogg.se/
Postat av: French Kisses

älskade raring, skicka din adress till min mail. planerar att skicka ett fint julkort till dig serru! :):) Thanks babe! :)

2008-12-10 @ 19:03:02
URL: http://frenchkisses.blogg.se/
Postat av: caroline

Du har, som alltid, så rätt så rätt. Men dumma som vi är så faller vi ofta ner i konsumtionsträsket igen, så fort det vankas juligheter. Jag har tänkt mycket på att ge bort ett antal bevis på mikrolån till kvinnor långt borta som får chansen att starta något nytt, något eget. Så får det nog bli.

(dessutom är det ungefär 27 gånger bättre än att köpa en nödpresent till den som ändå "inte önskar sig någonting".)



Du är fin du. Jag har, och kommer fortsätta, hålla utkik efter dig på startsidan. Jag tycker inte det vore mer än rätt att du och dina fina skapelser hamnade där någon gång!

2008-12-10 @ 19:10:41
URL: http://imagine.webblogg.se/
Postat av: Little Peaché

Sv: svara svara svara! =) =) =)



Kram på dig

2008-12-10 @ 19:10:47
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Vicky

Du är amazing! Jag älskar att läsa din blogg för att du är så klok! Och kloka människor är min inspiration, nämligen.

2008-12-10 @ 19:17:31
URL: http://trickyvicky.blogg.se/
Postat av: linnea

hjälp mig att välja vilken header jag ska ha :)

gå in och rösta på liinneeja.webblogg.se

du skulle vara till stooor hjälp!

2008-12-10 @ 19:25:07
URL: http://liinneeja.webblogg.se/
Postat av: Lilla Fröken

En svart gran med guldiga renar lät snyggt om jag skulle se den i någon annans hem. Men själv är jag otroligt gammaldags när det kommer till julpynt. :)



Jag håller med dig till om det där med den hetsiga julklappsinhandeln. Att det är onödigt köpa bara för att man "måste" ge någon en gåva. Själv är jag en sån som tillverkar större delen av mina julklappar. En annan sak är att jag tror att man själv måste önska sig dessa "alternativ till köphetsen" också för att bidra till en minskad konsumtionshets.

2008-12-10 @ 19:48:51
URL: http://ellikaramelli.blogg.se/
Postat av: ❤DENISE DORNELL❤

fina bilder!

2008-12-10 @ 19:52:30
URL: http://dld.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag känner detsamma. Jag älskar att ge gåvor och såklart att få gåvor. Men iår har jag verkligen tagit distans från hela grejen. I år ska jag bara ligga i min säng på mitt fjäll och bara äta choklad och läsa böcker och klappa min katt. Sen ska jag gå på midnattsmässa i kyrkan och sjunga psalmer.



Jag har faktiskt köpt sånna där julklappar till hela min släkt. Känns jätte bra:)

2008-12-10 @ 20:31:48
URL: http://hannahkarolina.blogg.se/
Postat av: Shirin

Sen förra året så köper vi bara en presen var i min familj. Alla får en person att köpa en julklapp åt, så att alla får något. Brorsonen, på 1½ år, är den enda som alla köper julklapp till. När han blir lite större så kanske vi börjar med julklappar igen, men inte alls i lika stor utsträckning som förut. Men just nu känns det skönt att bara ha två personer att koncentrera sig på inför julklappshandeln

2008-12-10 @ 20:36:47
URL: http://shirin.devote.se
Postat av: Passepartout

du skriver alltid så klokt, det är så att man får ångest. Alltså, jag menar det på ett bra sätt. Du kan få en att tänka till. Men jag älskar julklappar och det får gärna vara ett par nya skor eller nåt annat skit. Men min familj har slutat med julklappar, det byts bara pengar. Men min snubbe kommer inte undan, honom SKA jag ha en julklapp av, hehe.

2008-12-10 @ 20:53:28
URL: http://passepartout.webblogg.se/
Postat av: JOSEFINE

god natt :)

2008-12-10 @ 22:05:39
URL: http://josefiner.blogg.se/
Postat av: ylva

lorre is my favourite sjuttonåring möjligtvis i hela världen! har du hört honom? en liten södermalmsrappare som vrider på ord och rullar på r så det bara fräser om det. inte särskilt gangster utan istället hur rolig som helst!

2008-12-10 @ 22:41:50
URL: http://sakomsolen.wordpress.com
Postat av: Sussi

Söto hur mycket vill du ha för en illustration?



Aj aj aj, att en sådan fin upplevelse så snabbt kan bli ett traumatiskt minne.

2008-12-10 @ 23:50:16
URL: http://lavica.blogg.se/
Postat av: Stefan W

Kolla GÄRNA in min nya blogg! Jag är en 19-årig kille som nyss börjat blogga! hehe.. Kika in och kommentera gärna mina inlägg!



Vad tycker ni om min snygga design förresten?

2008-12-10 @ 23:55:03
URL: http://stefanweei.blogg.se/
Postat av: Sica

Du är himla vettig Kajsa, tack för alla de fina tipsen där man kan hjälpa. Tänk om alla skulle göra det lika mycket alla dagar på året och inte bara vid jul eller arrangerande galor. Så fin världen skulle bli då. Jag vet i alla fall vad jag ska ge mig själv i julklapp, som jag har tänkt på länge, länge. Ett fadderbarn.

2008-12-11 @ 08:14:09
URL: http://sicastyle.se
Postat av: NIKI

Ja visst är dom härliga!

2008-12-11 @ 09:21:33
URL: http://scandoblog.viceland.com/niki
Postat av: saro

Jag håller starkt med dig om punkt två och neråt.



Första punkten håller jag med dig till viss del. Självklart är det sjukt att världen ser ut så, "vi frossar, andra svälter" som du sa. Men samtidigt så lever vi här , och dom där. Om man skulle gå runt och tänka på hur synd det är om alla andra vid varje högtidligt tillfälle vi har, skulle de flesta gå runt och vara deprimerade. Vi måste tänka på det vi har, och vara glada för det. Det blir för jobbigt att känna sympati för hela världen.



Egoismen blir för vårat eget överlevande liksom.



2008-12-11 @ 11:24:44
URL: http://solsson.blogg.se/
Postat av: Hazel

Helt enig. http://www.thehungersite.com har også nogle rigtigt fine ting.



At man bor i et rigt land, har sin familie, et godt varmt hjem og mad på bordet burde ligesom være gave nok, synes jeg... I hvert fald i princippet :-)

2008-12-11 @ 11:56:06
URL: http://woollyhats.blogspot.com
Postat av: S as in Sofia

Men finaste du? var hittar du allt? Du är ju så duktig, Klok som en bok!!

2008-12-11 @ 11:56:30
URL: http://sasinsofia.blogspot.com
Postat av: Malin

Vilket tänkvärt inlägg!

Vi får se hur mycket julklappar det ens blir i år faktiskt...Jag är både pank och trött på julklappshysteri..

2008-12-11 @ 12:30:15
URL: http://wilmapalmen.blogg.se/
Postat av: victor

Hej,Jag skriver om åldrandet, dvs demens etc och vad vi kan göra åt det. Åldrandet dödar 100 000 gamla människor varje dag, alldeles i onödan har det visat sig då vi kan utveckla behandlingar för att kunna förhindra ålderdomen.

Läs mer på min blogg http://victorbjoerk.blogg.se :)

2008-12-11 @ 12:32:18
URL: http://victorbjoerk.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Utmärkelse:

I love your blog.

Se min blogg.

Kram

2008-12-11 @ 14:45:10
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com
Postat av: Kontorsråttan

Oooh vilket gott inlägg Kajsa! Du är så klok. Och en sådan trevlig kontrast till alla bloggadventskalendrar som redan känns tjatigare än tjatigast.

2008-12-11 @ 18:18:42
URL: http://kommunhuset.blogg.se/
Postat av: Anna S

Utsläppsrätter för koldioxid skulle faktiskt vara en väldigt bra julklapp. Men om jag skulle ge det till mina föräldrar skulle de nog ta det som en pik för att de inte är så miljömedvetna...

Lite som att ge ett träningskort till något som känner sig överviktig?

2008-12-11 @ 19:33:51
URL: http://evilkitten.blogg.se/
Postat av: PrettyInPink

du är så bra du. kram

2008-12-11 @ 19:38:25
URL: http://prettyinpink.blogg.se/
Postat av: Victoria

bra initiativ kajsa! :)

2008-12-15 @ 15:56:40
URL: http://victoria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback