When you were young

I en bortglömd byrålåda hittade jag fotografier som idag känns som tagna ur ett helt annat, någons annans, liv.
Fina Sandra har ju visat både bilder från fotoalbumen som samlat damm i hyllan från några år tillbaka och
klassfotografierna och det varken kan eller vill jag göra. För på alla kort från skolfotograferingen finns det ett gemensamt tema från dagis och en bra bit upp åldersmässigt: jag är ondskan personifierad. I alla fall på bild..

Men här har ni mig och mitt liv i ett blandat, oordnat och litet urval. Ger kanske ett par sidor till i den facettering en
människa är för bloggläsaren.

Jag har alltid älskat att ha djur omkring mig men eftersom mina bröder var asmatiker så var det omöjligt att ha en varelse med mjuk päls hemma. Så jag tillbringade i princip all min uppväxttid i de yngre åren i stallet. Här var jag på ridläger i skåne och gosade lite med en av kaninungarna. Och lät tydligen INTE min bror hålla den.
Se vad ljushårig jag var då!

Jag var en pojkflicka länge länge länge och är väl egentligen det i viss mån fortfarande. Alltid shorts och t-shirt, aldrig klänning eller kjol! En sommar var jag några fantastiska dagar, minns dem som igår, på Ven med mina farföräldrar och bodde i ett gammalt vackert hus. Plötsligt kom en påfågel traskande i trädgården! Det är och var även då min favoritfågel så jag försökte muta in den i huset med kaksmulor. Det gick.

Jag och en av mina äldre bröder lekte med min första knastriga kamera. Jag var alltid brun som en pepparkaka som barn på sommaren. Då när man hade sommarlov och inte behövde jobba. Kolla händerna bara.  

På museum med skolan. Jag traskade runt på Louvren med Amanda, som jag lekte med här i veckan, och vi hittade fina marmorfigurer i en stor sal. Mona Lisa var ju så liten och pluttig tyckte vi.

Jag hade långt hår då också. Fast jag var mer en skidåkar/streettjej med hoodies och pösiga jeans. Här är alla franskaelever på mitt gymnasium utanför ett litet franskt café i Paris. Det var vår, sol och vi hade SÅ kul i 12 dagar.

Från ett lastbilsflak på en ö i Väst Indien/Karibien på väg till ett vattenfall. Visst ser det ut som taget ur Lost?

Detta är kvällen när vi tagit grundenten. Alltså gått ut nionde klass. Det var ganska kallt och blåste kyligt men vi var så glada. På väg till en fest utomhus på en liten halvö där alla blev fulla på folköl och kissade fnissandes i buskarna.

Hemma hos mig. Såsom det känns. För hemma är inte bara villan i byn. Hemma är trakten, landskapet, fjällen och vidderna vi ser ut över en vinterdag i backen. Hemma bland snön och en isblå himmel.

Den sista hästen jag hade. Isabell. En donna som visste precis vad hon ville och ännu mer vad hon inte ville. Lynnig, otroligt tjurig när hon tyckte att saker inte passade, lättstressad och alldeles tokig i att springa fort fort fort och hoppa högt högt högt. Vi passade ihop som havet och himlen när det möts vid horisonten. Min fina Isabell.

På en liten liten ö utanför Egyptens kust någonstans. Med den bästa snorklingen jag någonsin upplevt och den vackraste sand jag sett. Allt som taget ur en Disneyfilm. Med ett hav av all världens turkosa och gröna nyanser.

Inte riktigt lika bra snorkling i havet utanför Oman första gången jag var där förra året. Det var nämligen dyningar som fick en att må så fruktansvärt illa och jag vill mest bara dö. Men en stund simmade jag runt i badkarsvarmt vatten, kikade på delfiner och insåg att jag var så lyckligt lottad.

the rain makes such a lovely sound to those who are six feet under ground

The life and adventures of Kajsa fortsätter. Idag springer jag omkring i den mest fantastiska klänningen som jag ärvt av min mamma och som i sin tur hennes mamma, min mormor alltså, sydde åt henne när hon var runt 20!
Alldeles magisk passform och i ett rart blommigt/rutigt/blåvitrödbrunt tyg. Och så jobbar jag.
Skickar iväg mail, pratar i telefon, ritar beställningsjobb i illustrationsväg, läser post, planerar en födelsedagspresent till middagen ikväll på Broken i Åre (längta längta längta till Ceasarwrapen!), ringer viktiga samtal igen, promotar en fotograf, dricker lite cola zero och skriver krönikor.
Idag är alltså en bra dag. En effektiv, bra, jobbdag då jag lyssnar på P3 och får en hel del gjort.

Ikväll skulle jag gärna vilja göra som Modetteflickorna och
fira med rosa champagne. Men jag ska köra så jag nöjer mig med cola. Men sen älskar ju jag också cola. Men ni får en illis jag ritade häromdagen när jag antagligen var på sämre humör (?!) och en krönika jag skrev vid denna tiden förra året. Krönikan jag skrev idag handlade om kärlekstrasslet mellan mig och min garderob. Inte riktigt lika deppigt men ändå småsorgligt.

Höstäckel

 

Jag vet att jag inte är själv om min känsla. Att det finns betydligt fler än jag som känner ridån efter sommaren gå ned. Skulle jag vara metaforisk och småtöntigt filosofisk skulle jag kunna säga att ridån som går ned är löven som faller ned från träden för att sedan blotta hösten. Men jag säger inte så. För som alla andra år känner jag bara exakt samma panik för den sjunkande barometern och de eskalerande lagren med kläder som börjar täcka kroppen. Och den känslan kopplar jag inte ihop med vare sig filosofi eller något glädjesprudlande. Jag blir bara förbannad, trött och ledsen.

   Det spelar ingen roll hur mysig hösten faktiskt är när det kommer till kritan. Jag vet väl att det är jättegosigt att sitta inrullad som en annan kåldolme i en filt framför en sprakande brasa med en kopp te och lite Greys Anatomy på TV. För jag vill ju ändå hellre ligga på en strand och gräva ned fingrarna i sanden, känna lukten av havet och då och då kika ned på magen för att se om man är rosa eller röd än. För den känslan knäcker blöta löv som fastnar under skorna, iskall luft och en kliande stickad mössa när som helst.

   Jag har insett att jag blir ett monster under dessa månader fram tills att snön faktiskt lägger sig på marken för att stanna och inte bli geggamoja. För när det sedan trillar över i vinter så har man hunnit vänja sig, galet långsamt men ändock, vid kylan och kan börja se fram emot skidåkning. Men september, oktober och november gör mig till en hemsk människa. Jag kan inte rå för det. Det är en vass boll i bröstet som gör mig konstant arg och ledsen. En boll som skriker "ge mig 27 +, sol och det mjuka ljudet av prasslande palmblad i vinden". Men det värsta är att jag vet att jag inte är själv om att känna så. De flesta tycker ju inte heller om att gå från brunbränd och bikiniklädd till michelingubbeformad, dunjackeinpackad. Men jag blir värsta sortens egoist. Allt handlar faktiskt om mig. Jag lider. Jag mår dåligt av att jag fryser konstant i ett halvår. Jag vill ha uppmärksamhet, medlidande och små mitt-i-veckanpresenter som lyfter det kompakta höstmörkret.

   Men i höst försöker jag verkligen. Det ligger ju något i den där teorin om att jorden kretsar runt något annat. (Tydligen inte mig) Jag försöker se ljust på saker, hitta glädjeämnen och vara snäll. Det är inte lätt men jag försöker. Kan 9 miljoner andra svenskar låta bli att bita sina familjemedlemmar trots att det är höst så kan väl jag?


Its a seaofshoes but an ocean of inspiration

Jag har haft få med stilförebilder i mitt liv. Och ännu färre med bloggar som jag blivit totalt upp över
öronen förälskad i. Men så hittade jag Jane och Judys fabulösa lilla mästerverk till inspirationskälla.
Och ja, det är ofta dyrt, det är ofta helt unika plagg, det är arvegods från en modellkarriär på 80-talet och en
hel del ebayfynd. Men för en gångs skull ser jag inte begränsningarna i att inspireras av det ganska oåtkomliga.
För det är så fantastiska idéväckande och bra ändå!

Seaofshoes.

Kitten or kiddo?

Någon hade roligt igår med en digitalkamera. Och någon hade ännu roligare när denne hittade söta små Halloweensaker på barnavdelningen som passade personlighetsmässigt perfekt!
Min sockerfinaste
Amanda gjorde kollage av hela Kajsaföljetongen.

De där små glittriga, svarta hornen (som sitter fast på vanliga hårspännen) ska få följa med ut i natten på lördag.

Busy (winter) bee

Jag är hemma igen.
Två dagar i stan med jobb över mina ovanligt små öron, iskallt väder som sen övergick i snö, mys med Amanda som jag inte sett på 6 månader, artikelskrivande efter stylistjobbet och sen vad-ska-vi-va-på-halloweenfest-tänk.
Så nu är jag hemma igen och ska jobba imorgon och sen fira två födelsedagar och gå på en stor fest i Åre. Och en middag på Broken. Smockat schema? Ja. Kul? Ja.


Lila strumpisar, H&M. Klänning, present. Rosett i håret, pappas gamla fluga. Lackskärp, mammas gamla.

Bortgång. Jag menar bortfärd.

Jag ska tämja mitt dåliga humör, eller ojämna humör, med att åka till Östersund två dagar.
Där ska jag göra ett modefaschistjobb, stylist alltså, med två pojkar imorgon, leka mysa ta igen 6 månader och tralla runt med Amanda, skriva en artikel på kontoret om mitt modefaschistande dagen innan, kanske köpa ett halsband med en bröstkorg från H&Ms herravdelning och sen åka hem igen på onsdag eftermiddag.
Nu håller vi tummarna för att jag inte bitar av benet på någon. Okej?

Jag vill också ha en soffa klädd med tjusiga gamka skjortor.

Puff i huvudet, puff i kjolen.

Så kommer man hem nu, efter att ha suttit på sitt favoritfik med några av sina favoritmänniskor i världen, och har intervjuat duktiga herr Johan som är skid/cykelfotograf. Många timmars skrivande, många timmars tänkande på en bra artikelform, en hel del huvudvärk och hungrig mage, men så kommer man hem till massa massa fina kommentarer! Och plötsligt känns det helt okej att fortsätta jobba fast man är trött och äta halvljummen mat som stått framme i en halvtimma. Helt okej.

Fast jag är inne i en period då "jag inte har några kläder". Ni vet. Ingenting som passar, inget jag vill ha, inget som funkar och känns 100 % rätt. Jag vill ha klänningen nedan. Lite småmärklig från H&M och alldeles fantastiskt cirkusprinsessig med kort puffig kjol. Den vill jag ha imorgon när jag ska till Östersund i två dagar och göra stylistjobb. Men jag får ta någon annan trasa då.

Jobbelijobb!

Helgen började med att jag åkte nedför en bergodalbanebacke och skrek så att de imaginära blodådrorna i min panna stod ut som spända vajrar. Jag var ledsen deppig arg frustrerad och i små små bitar. Sen har det gått hit och dit, upp och ned, tvära kast och mjuka inbromsningar. Nu är det måndag och jag ska plocka ihop det som är bra, ringa lite samtal och sen åka in till Åre för att göra en intervju för tidningen med en skidfotograf jag känner.
Det ska bli kul. Nu ska jag vara glad. Och dricka lite thé.

Jag ritade er en liten flicka. För att ni är så söta. Som hjärtformade karameller med rosensmak.

changing of the season.

När man är lite ledsen så kan man tänka på när man stod uppe på ett berg av sten och tittade ut över ett
kyligt Stockholm och skrattade åt saker som man inte minns nu. Men som måste ha varit roliga då.

Kajsa skrynkelmun.

Om jag hade en flicka skulle hon heta Rosetta.

Har jag nämnt att jag, ja, gillar rosetter?

LilaOrangeRosaRödKorallGul

En trött fredag i Stockholm satte jag upp håret i en nytvättad knut, skippade sminket, drog på mig en skön stickad klänning och den nya fina halsduken man fick på Blogawarden och så skuttade jag runt på söder, köpte The Dirt, historian om Mötley Crüe, och satte mig sen och läste på ett café. Det är sånt jag skulle vilja göra lata dagar om jag bodde jämt i en stor stad. Men det blir ännu lite mer värt om man gör det sällan.

Strumpisar, H&Mbarn. Klänning, Åhléns. Linne under, French Connection. Kofta, H&M.
Halsaband, Gina Tricor. Halsduk, goodiebagpresent. Väska, mamsells gamla.


Ett ämne som aldrig går ur tiden.

Har funderat mycket på det här med ens egen, och andras, kroppsuppfattning på senaste tiden.
Det är ett ämne som egentligen inte har varken början eller slut. En hund som biter sig i svansen och springer runt runt. För vi blir aldrig nöjda. Det finns alltid några cm som skulle kunna försvinna. Några cm som skulle kunna tillkomma. På ett eller annat ställe. Och eftersom jag skrev en krönika om det här förra sommaren, som jag postat innan men som fortfarande är lika aktuell, så postar jag den igen.
För det handlar inte heller alltid om vikt och midjemått. Det går långt bortom det.
1
Krönika i Länstidningen, Östersund, sommaren -07. 
Om att aldrig passa mallen

 Häromveckan var jag med om följande, hjärtslitande, scenario. En alldeles fantastisk sko uppenbarar sig likt en vattenoas i en torr öken, förutom att den mer framträder bland en massa fula pums på Din Sko än en palm. En Chloéinspirerad dröm med chunky träklack, chokladbruna läderremmar och rejäla, utan att se ut som ett hansafartyg, platta nitar. Den ville till mig. Den ropade på mig genom havet av reasugna mammor och vilda barn. Faktum är att jag nästan kunde höra den skrika mitt namn med utdragna vokaler. Efter en slow-motion färd genom butiken stod jag sedan med handen om de fina remmarna och tummade så där lyckligt på den fina klacken. Om möjligt så var den än finare när man fick känna träets ådringar under fingrarna och lukten av läder. Mest för att fortsätta befinna mig i eufori så sätter jag fötterna i det minsta paret, 36: or, och ställer mig glatt upp. Och där skingrar sig plötsligen de extasrosa dimmorna.

Remmen runt hälen glappar. Ska man inte se tårna sticka fram vid peep-toen kanske? Skon trillar faktiskt av foten när jag skakar lite på den trots att fyra remmar och två spännen borde hålla fast den. En bekymrad expedit talar om att 36 är den minsta storleken och att denna 36 ändå är en väldigt liten. Hon vågar inte säga det jag tyst morrar medan jag kastar en sista blick över axeln på skon som hade kunnat göra mitt liv komplett; "Den passade inte."

   Vem har inte varit med om att man lyckligt grabbat tag i ett plagg och känt det där härliga pirret i magen för att man vet, man bara vet, att det är precis vad man letat efter?

Men så står man där sedan i provrummet och undrar vem pygmén i pyjamasen är som syns i spegeln. För det där plagget var ju liksom inte menat för just en själv. Eller när man drar och drar i en tröja och inte förstår varför även denna, extra stora storlek, sitter så fasligt tight när den såg tokigt snygg ut på modellen i skyltfönstret. Eller när inga jeans räcker ned över fotknölarna, när svetten lackar för att foten inte går i ett enda par pumps, hur många gånger man än prövar så ser rumpan ut som en lagårdsvägg och inte alls så där Beyoncé bootylicious i stuprörsjeans.

   Vi har väl alla varit där på ett eller annat sätt. Men jag har insett att man helt enkelt får ge sig. Kapitulera och vifta med den vita fashionflaggan. Vissa saker är helt enkelt inte menade för alla. Hur gärna vi än vill. Men man kan ju alltid tänka såhär, för självförtroendets skull, det är inte mig det är fel på, det är plagget!  


Kalasdetaljer.Strumpbyxor med söm på baksidan av benet får en att känna sig lite lite lite mer 50-tal.

Less is more är inte vad couture står för. Då är det okej med more is more. Bling, sammet, kedja, pärlor. Allt fint på en och samma gång!

Aftonväska under armen. Ny, vintage, second hand? Lack, brokad, folklore? Färg, mönster, broderad?

second hand är den sanna vägen till lycka

I min värld kan ingenting i väskväg slå en riktigt fin dyrgrip från second hand.
Det behöver inte vara en svart Chanel 2.55 Jumbo, en svindyr Birkin eller knäppningar i guld.
Det räcker med lite kärlek i ett hantverk, sköna detaljer och en schysst modell, så är jag kär.
Denna fick jag av bästaste Anna förra veckan.
Köpt på second hand av henne och nu min min min.

Kanske den finaste framsidan jag sett på en väska? Det är som ett konstverk i läder.

Lite trasigt lås. Men det hör på något sätt till charmen.

Någon har verkligen lagt ned kärlek och tid på att göra det här till så mycket mer än bara en väska.

Full med olika bra fack för anteckningsbok, kamera, plånbok och annat nödvändigt.

Jag älskar den!
Och vem mer har en sån här svängande på axeln?

i walked into a minefield i never heard of

Jag har haft en bild där jag räcker mitt lilla långfinger en gång innan. Då fick jag ett antal mail, en drös kommentarer och en tjej som sa att hon skulle sluta läsa min blogg. För de tog det som att jag räckte finger till dem.
Men det gjorde jag inte då och gör inte heller nu. Jag räckte bara finger till fotografen som fotade mig för tidningen idag. För han fick mig att skratta och inte vara ett dugg fotogenique. Bara betydligt mer än bara lite dugg fnissande och med fisk-minen i trynet mitt. Men det var kul. Egentligen.
Finger räcker jag bara lite hit och dit som en unge som inte vet vad gesten betyder.

Jag är fortfarande bergodalbanig på alla möjliga sätt och vis. Men så fick jag ett mail om det
här. Nominering för bästa blogginlägg hos Cosmo, undrar om de inte läste mitt aggroinlägg mot dem förresten?, som ni kan rösta på här.
Men mitt lilla jantelagsinlägg är ju och dansar med de stora elefanterna. Känns som att fem myror är fler än fyra elefanter plötsligt blev kristallklart. Jag skriver kanske om liiite mer relevanta grejer än vissa av de andra. Men de är ju elefanter.
Jag är en myra.
Men vill ni rösta så gör det; här.


På mig hade jag; "GG"ballerinorna, köpta i Grekland. Strumpisar, Åhléns. Knästrumpor, Lindex.
Plisserad kjol, H&M. Blus, present. Kofta, H&M. Halsband, köpt i Köpenhamn. Klocka, arvegods. Ring, Forever21.

enjoy the silence. and not the depeche mode-one.

(Detta inlägget skulle postas imorgon, fredag. Men klantKajsa tryckte publish. Så låtsas att det är fredag. Så blir ni inter förvirrade. Okej?)
Idag ska jag åka in till Östersund
för lite fotojobb- och jobbsnack.
Humöret leker fortfarande bergodalbana men det är det inte så mycket att göra något åt. Den som säger "det är PMS" kommer jag dock bita huvudet av som på en kanin. Hatar verkligen den kommentaren. Som om man så fort man är på dåligt humör och är tjej har PMS. Logiken i statistiken är nämligen att man skulle vara sådan ungefär 38 gånger i månaden isåfall. Det är inte logiskt. 
Jag har helt enkelt bara mycket som snurrar i huvudet. 

Detta är inte vad jag har på mig idag, men däremot hade i förrgår;
Ribbade strumpisar, Åhléns. Fodralklänning, Forever 21. Puffig blus, BikBok. Basker, H&M.


Jag älskar att åka tåg genom Jämtland när det är fint väder. Mysigaste tåget i världen, stora fönster, vacker natur, fjällen i fjärran, soundtracket till mitt liv i lurarna på huvudet och en timma lugn innan man stiger av vid Storsjöns strand.

pappersår

Jag är på dåligt humör. Vet inte riktigt helt och hållet varför, bara till viss del.
Men jag låter er slippa ta del utav det hela. Life aint sunshine all the time.

Dock har jag både fått en superfin tischa från, OCH frilansjobb på, finsksvenska tidningen Papper!
Det är sunshine in my life, även om själva livet i sig inte är sunshine. 

and the (blogaward-)show goes on

Debatten om huruvida Blogawarden var bra eller inte går fortfarande het har jag insett. Och ja, jag är glad att folk läste mitt inlägg, kommenterade det, diskuterar utifrån den och tar upp ämnet. För jag gav en ärlig och ganska rejält hård bild utav hur jag uppfattade det. Och då är jag berädd på att ta lite skit. Sånt får man vänja sig vid i bloggvärlden. Att bli kallad för en gnällig, avundsjuk (ursäkta uttrycket som jag hoppas att jag aldrig ska behöva använda igen) bitterfitta tycker jag dock är att ta i. Jag jobbar som frilansjournalist med mode, klubb/nöjesliv och aktuella saker inom dessa sfärer och gjorde en krönika till en början med. För att jag som en, om då än liten liten, maktfaktor tycker att jag har både
rätt och viss skyldighet att säga vad jag tyckte. På ett konstruktivt sätt.
För det är mitt jobb.På samma sätt som det är Veckorevyns jobb att göra ett bra evenemang där alla
kände sig välkomna, fina, duktiga och där för just de egenskaperna. Vi har alla skyldigheter, och rättigheter,
på mer eller mindre djupgående sätt.
JAG tog i alla fall mitt ansvar.

Tjurig bitterfitta? Nää, mest viljan att ta till rätten att uttrycka min åsikt.

Cirkusprinsessa med sammetsrosett

Min mamma, och pappa, har alltid sagt till mig; berätta vad du är bra på, inte vad du är dålig på!
Mycket bra tankesätt att gå efter. Men nu måste jag ju bara säga att de här bilderna är inte bra. Men jag var lite stressad, hade lovat att visa vad jag hade på mig osv osv i en mindre evighet. Så jag tog lite snabba kort när jag sprang omkring i strumplästen som en annan rumpnisse. Detta är alltså vad jag hade på mig under 
Blogawardgalan i torsdags.

Helt magnifik klänning i Harlekin/MiuMiuanda med överdel totalt överöst med ett rutmönster av paljetter, figurnära ned till midjan och sen magiska sidenveck och tyll under som gjorde att man fick 50-talsvidd om man snurrade.

Runt halsen hade jag ett Dior Coutourehalsband med tre fina komponenter:
a) silverkedja b) pärlor c) sammetsrosett

Less is more is bullshit tyckte vi. Så jag hade lockigt hår hopsnurrat till en sned knut med ett fjäderhårband runt om.

Utan ytterkläder, med mina 10 cms vinröda lackmaryjanes, kände jag mig som en cirkusprinsessa i vintage MiuMiu-ish med en liten släng av cirkusdirektör på det. (Jag hade ju sammetsrosett runt halsen juhu!) 

Jag hade små gubbskor på tunnelbanan dit dock för att inte vingla och bryta ett ben.
Justja! Naturligtvis hade jag sådana där gammeldags strumpisar med svart söm på baksidan av benet. Och varmaste ullkappan med pälskrage som mina vänner kunde värma händerna under på kvällskvisten utomhus.

Krossad is från himlen.

Idag jobbar jag, planerar deadlines, ritar illustrationer, fixar, knåpar och jobbar mera.
Utanför mitt fönster är det sol regn snö hagel storm och snöblandat slusheslask från himlen.
Det går ju hand i hand det där ganska bra kan jag tycka!

Jag använde mitt puder som jag köpte i USA i våras. Och så blev jag likblek. Alldeles makalöst MolganlillaspöketLabanCasper-blek. Men jag har ett fantastiskt halsband som är arvegods, som adderar lite
färg åt min bleka uppsyn!

Strumpisar, Åhléns. Ullklänning, H&M Trend. Kofta, present. Mockaskärp, mammas gamla från 90-talet.
Halsband, en gång mormors och nu mammas, idag lånat av mig.
Och en slarvig knut som blev sådär fin bara för att den var ljust så slarvig.

What When Who Where Why


When was the last time you cried? Jag kommer faktiskt inte ihåg det! Gråter väldigt sällan och än mer sällan så att någon ser det. Men det kan ha varit i Juli när jag sen fick åka in på sjukhuset. Who would you choose first to accompany you on a tour and why? Låter kanske stört töntigt men min mamma vore perfekt att ha med. Finns inget hon inte klarar liksom. Men annars skulle det vara en skara av väl valda vänner. Where was the last place you found something you thought you´d lost? Jag är otroligt vimsig och disträ. Vilket gör att jag jämt och ständigt lägger saker ifrån mig och 5 sekunder senare är helt borttappad. Men högen i fotändan av min säng gömmer det mesta. T.ex min mobilladdare! Where did you last experience an amazing act live? Faktum är att jag inte är superförtjust i konserter. MEN. Håkan Hellströms småhemliga spelning på Bygget i Åre i våras var grym. Med versaler. What would you say if you met Elvis? You ain´t nothing but a hound dog?

Pretty woman.

I landet lagom får man inte säga att man tycker att man är fin. Eller söt. Och nämn inte ens ditt eget namn i samma mening som snygg eller, gud förbjude!, vacker. För så gör vi inte i landet lagom. Sverige.
Där är vi medelmåttor från det att vi föds om igen annan säger det. Men vi ska nog inte tro på vad andra säger ändå. För det är antagligen bara falsk smicker. Varför skulle jag vara annat än lite fin? Mer än det slentrianmässigt sagda "söt"?
Det är sorgligt hur vi accepterar att bo leva uppfostras och ta till vara på normen att vi inte är fantastiska.
För i det makalösa landet Sverige, som är så bra på så många sätt, ligger jantelagen tung över axlarna från det att vi föds. "Tro inte att du är någonting". "Var minimalist". "Gilla husmanskost och kanske italienskt"
Vi växer upp i en form utifrån ett land som kan ge oss allt utav vad de bästa utav förutsättningar är. Men vi lär oss ändå att se upp så att inte jantelagen knackar oss på axeln med ett varnande finger. "Stick inte ut. Du är bara en Svensson."
Självförtroende blir så lätt av misstag taget för självgodhet och storhetsvansinne.
När man egentligen bara är lite nöjd med vem man är.
12
Dessa bilder på mig tycker jag om. Jag tycker att jag är söt.
Varför tar det emot att skriva den sista meningen där? "Jag tycker att jag är söt"
För att jag aldrig skrivit det förut är svaret.

Tur att
det finns flickor som spräcker normen ibland. Som knackar lite på herr jantelag och får hans fasad att krackelera om så bara lite lite grann.

Ibland är jag lite rolig ändå..

Bläddrar i arkivet på min blogg för att hitta några bilder till ett inlägg jag vill göra och för att återanvända just ett par specifika. Bara det att jag inte vet vilken månad det var överhuvudtaget. Men ungefär ett år sen är det.
Så hittar jag dock de här nedanstående som jag ritade strax innan jag åkte till Oman andra gången förra året.
1
Det var när jag precis fått min lilla rara kamera tillbaka efter en orolig tid av ovisshet huruvida jag skulle få igen den från lagningsverkstaden. Jag var så lättad och glad att jag sov med den i sängen den natten. Vi har ju varit med om så mycket tillsammans. Jag och kameran. Du och jag kameran. Foevah and evah!
2
Sen var det, det där med bikiniångesten. Bitch 2000 & whatever. Man har den liksom vare sig man vill eller inte.  Det putar här och det putar där, det ser märkligt ut over there och benen är kanske inte modellånga utan snarare lite prinskorviga. Men som jag skrev då. Jag bor i norr vintervis, då behöver man lite extra fettdepåer så man inte fryser ihjäääl. Jag instämmer fortfarande. Klok jag var då. För ett år sen.

are we humans or are we dancers?

Jag tycker om att göra mest ingenting vissa dagar. Fast det är ju roligt då att de dagarna ofta faller över till att bli något av en liten karusell av allt möjligt istället!
Som när jag och Jennie hade photosession.1. Och lekte små monster.
2. Jag kom på att jag skulle ha gäster. Och jag kan ju inte laga mat! Så Jennie hjälpte mig. Fast det var jag som lagade maten. Min plutande underläpp säger väl allt även här.
3. Så kom det fina flickor hem till mig. Och jag fick en present de slagit in så fint så fint. Eller iaf slagit in.

Men när de skulle gå ville ingen förutom Emma, i Grisens glasögon, vara med på kort. Rumpnissar.

En dag jag hade tänkt ägna åt att äta apelsin och titta ut genom fönstret. Kanske filosofera lite.
Tvärtanom blev det men lika mysigt för det.

Creativity takes courage

Det blev ju lite kommentarer på inlägget om Blogawarden jag skrev igår.
Det mesta bra faktiskt. Det hade jag inte räknat med.
Men det som slår mig är ändå hur folk tycker att man ständigt och jämt ska vara tacksam för allt man får. Som om man inom bloggvärlden aldrig skulle kämpa för något och alltså bara tacka och ta emot när man väl
erbjuds något. Så är det inte. Och jag vet att det var ett inlägg som var allt annat än tillmötesgående hela tiden. För man kommer inte långt i denna värld med enbart ödmjukhet. Man måste stå upp för sina åsikter.
Jag är inte en liten Hello Kitty som väntar på att min söthet ska ta mig någonstans. Det får man nämligen göra själv.

Tischan är köpt i en liten butik i fantastiska Georgetown i Washington DC. Väldigt ghetto faboulous och Kanye West-ish. Och så lite katter i djurdräkter på det.

Blogaward, dess uppgång, fall och undergång.

I onsdags flög jag till Stockholm för att dagen efter gå på Veckorevyns superhajpade fest på Sturecompaniet.
Vad jag trodde skulle bli en galet rolig tillställning blev istället ett magplask där jag sällan känt mig så ovälkommen, dåligt bemött och helt enkelt felplacerad. För de försökte göra en bra fest, en fest för oss som brinner för mode på olika inviduella sätt. Men det blev ett trångt ställe med psykadelisk känsla av kylig inställning.
Hög musik, stressande mycket folk på för liten plats, ointresse av de som jobbade att få någon tillhörighet hos alla som var där, omöjligt att prata med folk man vare sig kände eller inte kände och ingenstans att ens sitta ned!

Men det där hade jag väl kunnat ta. Att det inte var ett tillfälle att nätverka, diskutera modebloggandet och allt tillhörande i vår subkulturella värld med människor och  lättsamt mingla runt.
Men prisutdelningen av priserna blev en sorts cirkus som aldrig tog slut. De stora bloggarna sattes på pidestal och jag tror att det var ett stort antal flickor som kände sig ganska bortkomna där de stod, finklädda och söta, men enbart i funktion att vara en sorts bukfyllnad och statister för att se de stora elefanterna dansa och kråma sig i strålkastarna.

Jag ser det faktiskt som ett skämt att man tar dit Bingo Rimér att dela ut priset för bästa foto. Snälla Veckorevyn, han är en fotograf för glamourfoto och det innebär inte glammiga bilder. Det innebär bilder på unga, storbröstade, platinablonderade tjejer som retuscheras sannslöst mycket och inte på något sätt är en bra förebild för osäkra unga tjejer, som de flesta av de som var på festen i torsdags var. Bjöd ni dit honom så han skulle kunna hitta nya förmågor i skaran av oss?
Och vad hände egentligen med modebloggandet som skulle stå i fokus. För jag ser inte relevansen i vad "bloggvärldens partyprinsessa" har med vad vi gör att göra. Eller om det, återigen, är en särskilt bra förebildsprofilering att prisa den som kan supa skallen av sig fortast, oftast och bäst på Bern fyra gånger i veckan, vilket det kändes som.
 Men glömma bort en kategori som faktiskt var aktuell under kvällen, "mest orginella", blev bortskrattat och hafsigt ihopskrapat såväl prismässigt som gjort. Vissa fick datorer, kameror, resor och presentkort för tusentals kronor. Sandra fick Doveprodukter och inte ens ett diplom.
   Vad hände? Det som skulle kunna bli så bra blev det motsatta. Och jag vandrade hem efter två minter på Hells Kitchens efterfest med en skrynklig gratisdrinkbiljett i fickan och Clara vid min sida. Paljettklädda och filosoferande över vad vi varit med om under några plågsamma timmar åt vi pommes på Max.

Detta låter hårt elakt och otacksamt. Det är jag medveten om. Men jag skriver det i syfte att Ebba och hennes team ska förstå att det gick snett. Att det finns rejäla saker att förändra till nästa gång. För man ska inte ge upp. Men såhär var det inte bra, verkligen inte bra.


Krönikan om det hela som jag skrivit, som är i tidningen idag;

Förra gången Veckorevyn anordnade bloggträff var höjdpunkten att sitta någonstans på söder efteråt och prata strunt med tjejerna som jag faktiskt hade någonting gemensamt med.
   Denna gången skulle det vara en sorts modebloggvärldens Oscarsgala. Då blev höjdpunkten att faktiskt mest bara få ta sig därifrån.
   För när jag traskade iväg till tunnelbanestationen vid Zinkensdamm för att åka och möta upp de vänner jag skulle gå med hade jag en känsla av att detta kunde bli riktigt bra. Massor av duktiga, talangfulla tjejer i ruskigt fina kläder som får chansen att träffas, nätverka och mingla runt med den gemensamma nämnaren att vi alla skulle vara modeintresserade.
   Förra gångens känsla av att ha hamnat i högstadiet igen skulle vara borta. Men det enda jag kan säga är att jag är glad att jag inte flög 70 mil enbart för den här festen skull.
   Efter att ha börjat med att stå ute i en kö som aldrig rörde sig i 45 minuter var början på kvällen redan dålig. Men att sedan stå tillsammans med Clara och känna oss som fån eftersom vi tydligen inte var tillräckligt intressanta för att ens bli fotograferade av de utplacerade "paparazzifotograferna" var bara starten på något som jag nu ångrar att jag ens gick på.
   För jag kände mig inte välkommen. Det var inte 300 modeintresserade tjejer som delade gemensamma intressen på Sturecompagniet den kvällen. Det var 300 tjejer som granskade varandra vasst uppifrån och ned med det osagda "tro inte att du är någonting" hängande i luften.
   Det var som en film där allting gick i ultrarapid och vi undrade varför vi ens var där. För bortsett ifrån att ingen som man inte direkt kände sedan innan var intresserad av att vara trevlig så var stämningen mest bara påtagligt märklig. I trängseln av fuskpälsvästar från Gina Tricot var det omöjligt att vila fötterna som var inträngda i sina 10 centimeters klackar. Musiken gjorde att man knappt kunde tala utan att blåsa upp sig till Grodan Boll och skrika den man ville utbyta ett ord med i örat och granskningsnämnden skulle kännas lam i jämfört med vissa blickar man fick under timmarna som förflöt.
   Jag önskar verkligen att jag kunde säga att jag hade trevligt. Men det hade jag inte. Det som gjorde det värt att stanna var att få prata med de jag kände som stod ut med att vara kvar trots den bubbla av ytlighet som vi svävade i, och som ingen av oss faktiskt kände att vi stod för.
   Det skulle vara lätt att säga att Ebba von Sydow och hennes lilla team gjort ett dåligt jobb. Men det värsta är väl just att de kämpat hårt för att göra ett bra evenemang men som bara inte räckte. Prestigen låg för hög i luften. Prisutdelningsceremonin, med helt irrelevanta kategorier som "bloggvärldens partyprinsessa", blev en utdragen historia där vi tröståt godis i brist på annat.
   Inte nog med att man valt att lägga bloggvärldens flickor med personlighet som en bit kartong i kategorin "bloggvärldens kaxigaste", det kändes som ett skämt och hån mot Hanna Fridén som var den enda som hörde hemma där, så glömde man kategorier såväl som personer som var nominerade i andra.
   Jag skulle kunna ösa galla och min besvikelse över detta i ett bra tag till. Men det känns mest som att jag skulle låta bitter och sur. Vilket jag ju till viss del förvisso är. Dock kan jag bara säga att kvällen avslutades med att den norrländska delegationen, som ju ändå inte var intressanta nog att fotas en gång för en minnesbild, gick och åt pommes på Max i stället för att dricka vodkadrinkar på Hells Kitchen.
   Inte för att vi var tjuriga, tystlåtna norrlänningar utanför att vi var medvetna om att det inte skulle bli bättre än så. Sunt förnuft tror jag det kallas.

Men med dessa vackra flickor vid min sida blev det trevlig. Tack hörrni!
Aniko Clara Sigrid Helen Sandra Alma Nathalie Ida Victoria

Inspirationboard

Vissa (läs; alla, alternativt 98 % av bloggvärlden) inspireras modemässigt av Balmains senaste visning
i höst.Eller influeras av de storastorastora bloggarna som jag typ aldrig läser. Och de i sin tur av lite spridda rockiga brudar med knasigt klippt hår eller donnor som jag inte vet vilka de är. Från någon klubbscen väldigt inte nära dig.

Själv inspireras jag av Monet.

Är det någon som ser det tvärtomiga i det här?

Detaljarbete.

Jag har alltid varit sjukt svag för färgkoordinerat. Inte bara när det kommer till kläder utan helheten i alla områden där jag faktiskt överhuvudtaget kan göra någon sorts matchning av färger.
Och ärligt talat, det är inte alltid det är superhett att addera massa accessoarer i exakt densamma nyans. Det kan jag väl erkänna. (Så den där gången andra året på gymnasiet när jag hade rött diadem, röd ring, rött skärp, röda skor och röda armband. Det räknades inte.) Men även om jag håller fast vid att det kan vara fint som attan med  detaljer som går ton i ton så har den besattheten från min ungdoms dagar (alltså två år sen ungefär) förmildrats och jag kan numera ha fler än en kontrasterande färg. Faktiskt.
För ser man bortom den där typiska svenska ängsligheten av att vara klädd lite märkligt och mixmatchande så finns det faktiskt nästan inget snyggare än när en människa lyckats klä sig med blandade influnser, mönster och färger.
Och ja, jag antar att det var ett erkännande att jag ibland är en ängslig svensk.

En dålig hårdag, alltså ungefär varannan dag i mitt liv, snurrade jag upp håret och satte en rosklämma bredvid för att göra något annat än bara en helt vanlig knut. Enkelt men snyggt som tusan ju!

Personligt halsband och en preppy skjorta och kofta blir roligare.

Rött och rosa går finfint ihop! Det skär sig inte, det kontrasterar emot varandra.

Jag tycker om att sätta ihop en basoutfit och sen slänga på mig lite accessoarer i olika former utan att tänka så mycket på vad de har för färg. För ju mer man tänker ju mer genomarbetat känns det kanske. Men vill man alltid vara genomarbetad i sin klädsel? Nej, inte jag i alla fall.
(Nu hade jag ju inga våldsamma färgkrockar här inte. Men tro mig, för två år sedan hade jag avlidigt om inte strumporna matchade allt det andra. Jag hade faktiskt svart, vitt, blått, rött här!)

Homecoming. again.

Jag är hemma. I norr.
Där man inte tar tunnelbanan till Beyond Retro i Soukgallerian. Lunchar på små chica cafén med svindyra GI-måltider. Knatar runt i sylvassa 12 cms pumps eller svirar runt mellan Berns och Riche i secondhandpäls.
Jag landade efter fyra fantastiskt fina dagar där det som skulle vara höjdpunkten blev bottenpunkten.
Men jag är glad att jag åkte. För jag hade trevligt med mina vänner och jag hade fantastiskt mysiga dagar.
Nu ska jag kolla på mitt första Gossip Girlavsnitt varvat med Miami Ink. Det får ju vara någon pastellmåtta liksom.
Imorgon kommer Bloggawardsrapporten(-rna?)


Dagen innan jag åkte till Stockholm såg jag ut såhär.
Kilklackar, Banana Republic, köpta i New York. Svarta stuprör, Åhléns.
Vit långärmad, H&M. Kavaj, 2hand.

ja alltså, jaha

Alltså. Jag har just skrivit krönikan som antagligen är en stilettklack i ögat, skrevet, magen (väl själva) på de som anordnade Bloggalan. Men som tur är umgicks jag ju med världens finaste flickor så jag är glad ändå!
Jag bar dessutom sötaste klänningen med MiuMiuvibbar, harlekinmönster, paljetter och vidd som attan i kjolen.
Jag skriver mer om spektaklet när jag kommer hem dock.
Nu ska jag njuta av att solen skiner i Stockholm eftersom det är min sista hela dag här och leka, mysa, fika med bästaste Anna.
Dock; fy satan vad fina ni var flickor!
Clara, "Alma", Helena, Victoria, Annika, Nathalie, Sandra, Sigrid, Ida och säkert fler som jag glömt.

Ser ni skeptisen i min min redan där eller?

Departure. To Stockholm, Arlanda

Blogg.se är mongo när man behöver det som mest. Så jag kan inte göra ett flådigt sista inlägg innan jag åker till Stockholm nu. BRÖL!
Men nu åker jag. Ses imorgon på blogawarden och ni som inte kommer dit, ni är precis lika bra för det, och vi ses på söndag kväll när jag är hemma igen!
Puss på kaninnosar

ps. idag tog en fluga livet av sig i mitt öga. Det gjorde ont. Elaka fluga. Men RIP ändå. ds.

Manoukianlove and motherslove

Jag tycker att det är så oerhört rart med Jane på seaofshoes som har en sån underbar relation till sin mamma. Det är inte bara mamma och dotter, det är kompis, shoppingsällskap, bästa vän, stylist, rådgivare. Och det gemensamma ämnet mellan dem är deras intresse för kläder. Jag menar hur sött är det inte att de ringer varandra om de ser en specifik Demeulemeestersko?
Nu har jag en otroligt bra realtion till min mamma, och pappa för den delen, även om vi inte direkt delar klädintresset lika starkt. Men klä sig kan min mamma helt klart!
Så i sann Janeanda ska jag visa er den vackraste koftan jag vet som, tyvärr, ägs av min mamma och inte mig och som jag tvingade med henne häromdagen bara för att den är så himla fin.

Emblemmönstrade knappar och stort broderat mönster på bröstet.

Det bästa är att den är sådär tung och härlig i mjuk ull. Dessutom är detaljerna på den såsom krage och fickornas kantband i brun sammet!

Den påminner om en kavaj fast i nedtonad koftform. Har varit min mormors från början, är nu min mammas och lär bli min sen. Ett av de där plaggen jag kan ta fram bara för att klappa på. Alain Manoukian, kanske modevärldens genom tiderna vackraste namn?, har helt enkelt gjort det ultimata plagget.

feel the fear in my enemies eyes

Jag ler inte så ofta så att man ser tänderna på bild. För jag tycker inte att det blir så bra.
Inte för att mina tänder är sneda. Min tandläkare säger att jag har jättefina tänder. Men för att jag får en liten spetsig haka och på något sätt ofta ler lite snett. Men det är när jag tar kort själv. Det är då som jag inte visar de små vita plupparna i munnen. Däremot när andra fotograferar så är det svårt att låta bli ganska ofta.
Jag finns fångad på så många olika bilder i så många olika situationer. Där, när jag ser migsjälv, så ser helt nya vinklar av vem jag är. Mer livfull, mer glad, mer in motion.
Jag vet att jag nog inte uppfattas som precis stel. Någon flicka med pinne i rumpan direkt.
Men man ska nog alltid komma ihåg att när man läser en blogg så får man ganska mycket, men inte en hel person.

Jag fick en bild från fotograferingen igår. En av de där då jag inte stod bakom linsen på något vis alls. Tyvärr kunde jag inte få in bildformatet i ett inlägg så jag fotade det på skärmen. Men där är jag. Hoppandes i en puffig dröm till klänning från New York med håret flaxande och regnet i ansiktet. Det finaste är nog bara helt enkelt att jag ler och verkligen är glad. På riktigt glad.

Nu ska jag läsa en bok som fått Pulitzerpriset och verkar lovande, Gilead, och sen sova. För imorgon åker jag till Stockholm. Sov gott!

Let me introduce you

to världens finaste clutch.

Rostrött/guldbrokadtyg.

Med ett litet fack på insidan.

Och ett spänne som säger "knäpp!" när man öppnar den.
Köpt i London på 2hand. Och jag är lika förälskad nu som den dagen då jag köpte den.
Den ska med till Stockholm imorgon.

Miss Moneypenny!

Jag är inte James Bonds största fan. Däremot är jag uppväxt med Roger Moore och hans höjda ögonbryn, de prydliga svarta kostymerna (trots att han blev beskjuten om han så bara skulle på toaletten) och extravaganta damer.
Faktum är att om jag tittar tillbaka på min barndom så är det kantat med saker som tidiga mornar när man var på väg till skidbacken, somrar i Skåne, hockeyspelande i backen utanför vårt hus och kvällar med James Bond på TVn blandat med lite Disneydags. Det var fina tider.
Och de nya filmerna kan ju aldrig komma upp till klassen där Hajen med sina tänder, svenska bondbrudar och fräsiga skidscener var då. Så inte för att det var meningen, men idag kan vi göra en tribute till den gamla Moneypenny när hon var som tjusigast och inte bara någon het vem-som-helst-brud!

Jag var aldrig särskilt förtjust i när pennkjolar och den mer dressade kjolen gjorde sitt intågande i modebranschen igen. Dess storhetstid var helt enkelt lite för tidig för mig. Eller så var jag för ung. Men nu har jag börjat inse dess potential och fördelar. För attans vad snyggt det kan vara med en välsydd kjol utan bara en massa puffighet!
Denna köpte jag på ett gigantiskt mall i Washington DC och använde tyvärr inte alls i somras eftersom den kändes för uppklädd. Men nu är jag glad som attan för den. Superfint mönstrad med akvarelliga blommor och blad, schyssta veck och fickor på båda sidorna. Sen är den grova kedjan i ryggslutet pricken över i helt enkelt!

Mönstrade, tjocka strumpisar, H&M. Kjol, Express Design Studio, "ny!" från DC.
Body, Gina. Flätat läderarmband, köpt i Grekland. Guldklocka, Seiko.
Och som Moneypenny MÅSTE man ha ett par glasögon runt halsen i chica senilsnören. Dessa är mina älsklingar från H&M. Och så toppar man med en lös knut på skallen.

Och lyssnar gör vi på:
Marit Bergman feat. Kleerup - 3: AM
Grym grym grym

Divine!

Jag har aldrig haft en stilikon. Någon specifik person som väcker lusten att klä mig på ett speciellt sätt bara för att den har en stil som är så inspirerande. Ingen vanlig person och ingen kändis.
Det är snarare så att jag helt enkelt snappar upp småsaker eller helheter jag gillar hos folk jag ser helt oplanerat på olika ställen, platser, siter, bloggar osv. Men det finns inget mönster. Ingen röd linje att följa i det jag gillar.

Men i hysterin över Blogawarden på Sturecompaniet på torsdag så verkar folk ha lagt all sans åt sidan och är nu helt besatta av tanken på den perfekta outfiten. Den som får allt annat modefolk att säga "whoopa!". Det gör mig lite stressad. Jag har ju inte tänkt nästintill något alls. Och då skulle jag till och med fotas idag i det som borde vara min klädsel på torsdag. Men.
Så kom jag på att i somras när jag förälskade mig i filmen Cabaret så insåg då precis hur man borde vilja se ut på fest. För även om jag aldrig tycker att bekvämlighet ska betyda behöva mjukisbyxor och att mode inte ska ha begränsningar så är det svårt att smälla av en fransad långklänning med vågor av paljetter på. Men man kan om man vill!
Nej men är det någon som får mig att tänka "oh, så ska de va´!" så är det min nya, och första, stilinspirationskälla Sally Bowles från just Cabaret. 

Har nu någon person ni brukar låta er inspireras av stilmässigt?

30 -talets Berlin innan kriget kom och kabareérna var flärdfulla som attan. Glitter, fjädrar, paljetter, fransar, djupa urringningar och svepande förförande kjolar. Naturligtvis är det optimalt om man har en pussmunsmålad pojke med hög hatt vid sin sida. Men inget måste.

Utomhus så är kappa med pälskrage och en liten scarf i halsen passande. Gärna stående under en tågbro med någon man nyss blivit förälskad i, skrikande för att oljudet överröstar allt. Små läderhandskar och en liten pärlbroderad väska till hand är inte heller fel.

Svart är alltid svart. Men glansiga paljetter, stay ups, knytstövlar och en liten hatt käckt på svaj gör det mer spännande än bara en långklänning eller så. Dekadens då och kanske lite dekadens nu. Men vad gör det när man är flott?

Är man Sally Bowles-ish så dricker man alltid vin ur kristallglas med sin älskade och avnjuter det i handbroderade nattplagg och morgonrockar med massor av fåglar och sirliga mönster.

Men mest så glider man bara omkring med ett cigarettmunstycke, en lång svepande aftonklänning helt i paljetter och flortunnt tyg och ser mystiskt vacker ut fast man egentligen är sprudlande glad.

vill jag vara på fest! Eller mest hela tiden när jag tänker efter.

photoshoot

Idag har jag fotats för tidningen. Iklädd min rosenmönstrade klänning, hoppandes i trädgården med regnet ösande ner över huvudet. Ja, vad gör man inte för konsten?

Annars var det väldigt roligt och jag skrattade en hel del. Det är underbart att ha världens bästa jobb.

Jag var prydlig när jag gick ut. Sen liknade jag mer en katt som någon slickat på. Slickat på, stoppat i munnen, lite halvtuggat och sen spottade ut. 

chainsawmassacre

Jag har alltid gillat smycken. Och dessto konstigare dessto bättre.
Vad säger ni? Någon som vill ge mig en liten yxa att ha runt halsen?

Sjukt coola smycken från designern Miss Bibi. Finns inte att köpa i Sverige än men dock från hemsidan;
www.missbibi.com
En stol som salut till bandet Silverchair för förgyllanden av lågstadiet kanske? En liten pistol i örat månne?
Eller en sågklinga och en radda med verktyg runt handleden. Jag vill ha allt.

Varför är jag uppe och bloggar nu, undrar ni nyfiket med huvudet på sned?
Jo, säger jag till svar liggandes i min säng, jag funderar på vad jag ska ha på mig imorgon nör jag ska fotas för tidningen och få min garderob granskad. Fast mest vaken är jag för att jag tittade på små Disneyfilmer från 1930-talet (aldrig säga "jag hatar Disney" igen!) och åt a) massa popcorn och b) drack två cola zero så nu har jag magknip och är kissnödig.

Mine mine mine!

Ibland blir man helt enkelt kleptoman.
Och ibland är det helt enkelt jäkligt bra att vara en minimänniska med minifötter.
För då kan man hitta sina drömvinterskor på H&Ms barnavdelning för 149 :-.


"I want ´em all!"

pearly green och silky roses

Idag städar jag mitt rum ganska rejält inför imorgon då tidningen kommer. Otroligt intressant att hitta anteckningsblock och saker jag ritade när jag var 15 år. Som att kastas tillbaka till den tiden vare sig man vill eller inte.
Vem var jag då, vem är jag nu och är det verkligen så stor skillnad?

Så jag städar, bläddrar bland papper och hittar minnen. Lyssnar på P3, läser lite utländska bloggar, skriver ner ideér i ett nytt anteckningsblock och planerar veckan som kommer. Och så pysslar jag till den superfina koftan i den mjukaste sidenblandning jag fick av bästaste Anna förrförra veckan. Pärligt ljusgrön och mjuk som attan. Nu får den två små rosor nedanför axeln.


Hello Kitty´s dead.

Told you I ate her.
heartshaped

Jag har lagt upp dem förut. Det lilla kärleksparet jag ritade i våras.
Men söta saker kan man se betydligt mer än en gång!

blackandbluelove

1. ELLE har gjort ett modereportage som ger mig rysningar. Jag kallar det fulländning.
2. Plötsligt ser jag ungefär 12 olika sätt att kombinera min petroleumblå väst från 2hand.
Det är sådan inspiration man ska få från ett moderep!

golden curls.

I mitt rum är det varmt och skönt. Dryga 27 grader och alldeles lagom för mig att vistas, sova och bo i.
Men när jag kommer ut i resten av huset så är det normaltempererat. Så jag har ständigt och jämt ett par koftor liggande på sängen så jag kan ta på mig när jag går ut i de delarna.
Koftor och mjuka tofflor.

Materialblandning in absurdum. Fast en skön sådan.
Strumpisar, H&M. Kjol, ny!, ullblandning från H&M. Lätt genomskinlig blus, Clara.
Ljust grön kofta i sidenblandning, ny!, present. Flätat läderarmband, köpt i Grekland
.

Köpte rejäla hårspännen i Grekland som fäster min långa lugg på huvudet. Väldigt bekvämt.

cleaning out my closet.

Ointressant bild, jag vet. Liksom, det är inte så oerhört upphetsande med en av mina klänningsgarderober. (Och ett par kavajer kan man också skymta) Men så här är det va.
På måndag kommer min chef på tidningen och en fotograf, manlig skrev hon dessutom, och ska göra ett modereportage utifrån min garderob och lite annat. Sådär inför blogawardthingien.
Så jag har städat som en iller bland alla mina kläder.
Plattat till, vikt, hängt in, klämt ihop, rensat ut, grinat över och knölat samman.

Nu måste jag bara ta tag i migsjälv så jag ser respektabel ut. Jag har inte tvättat håret på pinsamt många dagar.
Och ja, det är bara fredag. Men jag kan behöva tre dagar på att fixa mitt hår så att det får plats på ett foto UTAN fisheyeobjektiv..

i used to rule the world

Jag har ritat igen. Påriktigtritat.
Och satan vad jag saknat det. Så nu blir det andra bullar. Ritarbullar.

Ikväll blir det middag med mina norrländska flickor och nu ska jag och Jennie leka.
Berättade jag förresten att jag pratade mode i radio i förrgår? Det gjorde jag nog inte. Men det var lika
trevligt som förra gången. Fina pojkar på Radio Båstad.

Jumpsuit ska de va´!

concrete friendship.

Idag har jag lekt med en av de vänner jag känt längst. Det är så underbart med sådana vänner. För de vet ju precis vem man är. Inte så mycket behöver förklaras. Vi åt sockervadd på Tivoli i Köpenhamn för många många år sen och nu, idag, skuttade vi runt med regnet smattrande på huvudet. Mycket fnissande. Antagligen precis lika mycket som då, på Tivoli med sockervadden i näven och leenden som sträckte sig från öra till öra.

Ballerinor, nya!, köpta i Grekland. Strumpisar, H&Mbarn. Klänning, Forever 21 i Washington DC.
Kofta, present. Glasögonhalsband, nya!, H&M. Rosett av spets runt halsen, paketsnöre.
Stickad mössa, H&M.


skullcandy

När jag rensade bland alla mina accessoarer, armband halsband ringar broscher clips smårosetter örhängen,
och sorterade in dem i ett system av lådor hittade jag denna.
Lerskallen jag gjorde sista året på gymnasiet (det är bara ett år sen! Goosh) en av de sista veckorna innan studenten. Han är väldigt fin. Mörkrosa, djupa ögonhålor, en chic liten näsa och ett charmigt tandlöst leende. Som en rar gammal gubbe. Jag hade tyvärr glömt bort hans existens. Men nu ska han få hänga runt min hals igen!

Min tuggummirosa skalle. Tänk vad man kan göra med en cernitlersbit, en penna och små pilliga fingrar!

Kittykattmurderer

"Kajsa har mördat Hello Kitty" skrev jag på min Facebookstatus. Det gjorde jag också.
Jag åt upp henne. Bildbevis finns.
Man skulle kunna tro att jag gjorde det i vredesmod, men inte då. Det var snarare en katharsis.
Att knapra av den där lilla rosetten vid örat. Flygbiljetter till Stockholm är nämligen bokade nu. 15-19 oktober är jag där, på söder, igen och bara gör sånt som är roligt. Som går på bloggfest med vackra vänner och fikar.

Jag har gröna ögon. Varför vill folk alltid att de är bruna? Gröna ögon, blont hår och röd mössa.

En dag.

Så klär man på sig också.pow wow!

Min äldsta bror är inte bara en liten skidåkande kerub (blond lockig kramgo), han är också en jäkel på photoshop cs3!
Rösta på hans grymma skidor som han ritat designen till
här eller här, på Extremes hemsida. (klicka på stjärnorna på rating för att rösta. Ju fler stjärnor, ju fler points!)
För ni vill väl att jag ska få åka på tokschnygga skidor i vinter?
(jag får dem nämligen isåfall av ungen som snart drar till Canada för att leka i mängder med snö hela vintern!)
Tack på förhand sötobullar.

Bror leker i de amerikanska bergen i vintras. Inte avundsjuk lillasyster. Inte då...

Gyllengul x 3


Jag har alltid gillat sådär lejon/gyllen/senaps/whatevernyansenheter-gul.

Jag har exempelvis en rosett från Glitter i lack. Sitter fint på sned.

Origami är så vackert och världens bästa Anna gjorde efter att jag sucktat efter Acnes origamiliknande rosenbroscher denna till mig att pryda mina plagg med. Handvikt och sydd sidenbrosch. 

Jag är ganska gyllenaktig i skenet från min ena skrivbordslampa. Lite trulig och lite gyllene.

Malmoe

När jag var i Malmö förrförra veckan så lekte jag med Ida och Popbejben.

Ida undrade om jag nån gång tänkt på att det ser ut som om folk sitter i fängelse om man tittar på dem genom en gaffel. Det hade jag inte. Men det var sant!

Vi botaniserade vilt på H&Ms barnavdelning och jag köpte mina "Uggs" och Ida den ballaste tischan i stan.

Sen kom Popbejben. Hon tyckte jag var ganska o-snäll som fotade henne när hon åt mat. Jag var ju bara glad att se henne!

På Humana hade de fina skyltfönster. Superglittrig långklänning med paljetter och handbroder väst.

Och så mössan/hatten/grejen som jag blev förtjust i.

Sen träffade jag Mattias och sen åkte jag hem. SLUT.

Gossip Grrrrrrl!!

Alltså. Jag vill mörda migsjälv för att jag ens tänker tanke att skriva det här. För jag tycker inte Gossip Girl är en bra serie, jag tycker att det är ytligt dravvel och patetiskt mycket uppbyggt på personernas klädsel som ju bara är hopkombinerat av ett gäng bra stylister. Det betyder ju nämligen inte att Blake är en fantastisk människa med fantastisk garderob utanför serien. Vem som helst kan klä sig snyggt med en stylist och pengar.
Men. Mina nyinköpta ballerinor är ganska Gossip Girl. Preppy, rutiga, med stora lackrosetter. (fast jag har råkat slita av en när jag släpade min resväska på tågstationen i Stockholm.) Så detta är väl ungefär (!) första och sista gången jag använder de två G-relaterade orden i min blogg. En era har kommit och gått.

15 Euro i en liten skobutik i Grekland. Nu lite mer rosettlös. Fast med klister fixar man det mesta. Eller silvertejp.

birdie.

Jag har alltid tyckt att påfåglar är någonting av det vackraste som existerar av alla varelser på jorden.
Det är något med deras grace och fjäderskruden som är så ofantligt magnifik i alla sina färger och mönster. Får mig att önska att jag kunde ha en hel garderob som enbart går i olika nyanser av blått och grönt som flyter in i varandra.
Jag köpte ju
den här väskan på 2hand näst sista gången jag var i Malmö och sista gången hittade jag ännu mer med min favoritpippi. Köpte inget men förevigade dem för inspiration.

Väskan med metall och pärlbroderier. Alldeles fantastisk liten aftonväska.

En märklig liten hatt i tovad ull och annorlunda påfågel utav glittriga pärlor.

koka kola veins.

Man är ledsen. Det gör ont i hjärtat kroppen själen huvudet.
Så får man kommentarer, mail och varma kramar där man kan höra hjärtslagen mot sitt eget.
Och allt känns litet bättre.

Julia sa så fint. Mikaela skickade så fint.
Så jag tänkte att vi alla lyssnar och tittar på dessa videor. För det gör en inte allt, men en bit på vägen.
Och det är så himla bra bara det.
Att titta på en vacker pojke som är full och lycklig  och sjunger:  http://www.youtube.com/watch?v=4SYlLxXX7zw

Att påminnas om ens första kärlekar: http://www.youtube.com/watch?v=fY4Epc2XSGc

Att plötsligt vilja klippa av sig allt hår och köpa ett par hängslen: http://www.youtube.com/watch?v=0YbPGxJhdl4

Och att längta till Paris och rökning inomhus: http://www.youtube.com/watch?v=4jNAjKQMKTc

Sen gör det mig glad att solen lyser på miljoner med brandgula löv. Att jag har två Hello Kittysar på armarna.
Och att jag har så rara vänner. Både på nära håll och långt håll. Vänvänner och bloggvänner.

Nu ska jag in till Åre och äta middag på Broken tillsammans med min bästaste Gris i hela världen!
(Inte ens Nasse är bättre. Eller Spiderpig. Även om jag verkligen gillar Spiderpig..)

fyra väggar golv och tak

Snapshots från mitt rum. Där jag bor sover tänker till viss del äter är varm sjunger tittar på min lilla TV lyssnar på P3 knattrar på min laptop gömmer colaburkar kreerar illustrerar funderar.

Drömmen är att ha en liten, helst rysk, ikon. Men tills dess så är Mozart stand in.

Sängkastet är ett specialdesignat tyg från NKs textilkammare designat av Astrid Sampe. Pläden är inköpt på marknad i Egypten. Kitschkudden är från Lagerhouse.

Det här skrev jag förra hösten. Med rött läppstift. Nu är det suddigt och blekt. Men Omöjligt är fortfarande skymda möjligheter.

På en hylla under alla mina böcker finns det små resminnen från alla möjliga platser på jorden.

miniatyrsaker.

Det är fantastiskt att komma hem till norr. På så många olika sätt. Tystnaden, stillheten, fjällen som redan fått tunna mössor av snö, vännerna, stickad ull neddragen över kalla öron. Komma hem till en mamma som älskar en villkorslöst, gör små rostade mackor till frukost med ens favoritthé, hjälper till att hänga in alla klänningar i garderoben, en mamma som tycker att man ska fira ens hemkomst med champagne framför Bodyguard och en mamma som lyssnar när man kommer hem sent på kvällen och vill prata. Sittandes med storm utanför och huset fyllt av tända ljus och den vackraste musiken som finns ekande genom rummen. Det är fantastiskt.

Idag ska jag ut och fotografera hösten för första gången. Ta tag i det som gjorde att jag skrev föregående inlägg.

1. Ni frågade om mitt så lilla bästa halsband. Och det är inte alls second hand utan från H&M! Så spring och köp.
2. En kväll ritade jag ett självporträtt. Okammad som bara jag kan vara, gårdagens smink, sommarens sista fräknar och de där ögonen som folk alltid vill få till att de är bruna.

ingenting förminskar en människa så, som vetskapen om att inte vara älskad.

Jag brukar vara väldigt jovialisk. Och ibland hyffsat ironisk. Men för det mesta; glad och sådär oerhört vanlig.
Särskilt på bloggen då alltså. För i verkligheten är jag ganska speedad, livlig på gränsen till unge hög på socker och oerhör dramatisk och sepåmig sepåmig sepåmig-ig.
Men det är till viss del för att jag å andra sidan när jag inte är glad är precis det motsatta. Jag har liksom inget riktigt mellanläge. Det är Kajsa high on life eller Kajsa deep down. Allt eller inget. Lycklig eller deprimerad.
Och då menar jag inte deprimerad som lite tonårsdeppig.
Jag äter medicin varje dag för att må bra. Som hjälper mig att kontrollera panikångesten. Som hjälper mig orka när jag är så trött av att må dåligt att jag inte kan stå. Varken fysiskt eller psykiskt. Antidepressiv medicin.
Och behöver ni veta det här? Att jag mått så dåligt att jag legat ihopkrupen i min säng halvårsvis med så mycket smärta i hela kroppen, huvudet, hjärtat och sinnet att jag velat dö. Nej, det behöver ni inte.
Men hösten är den perioden som är som jobbigast för mig. Det är ingen deppig period. Det är månader då jag sakta men säkert kvävs innifrån och ut instängs i en kall, mörk, blöt, snöblandad, regnig, isande låda.
Och det kämpar jag emot varje dag. Att falla ned i den lådan som tar ifrån mig ännu mer av mitt liv än vad det redan gjort.
Nu är det höst. Och jag kollar på snön som ligger i ett tunnt, blött, solkigt lager på den regntunga mattan av löv.
Jag försöker fokusera på det som är fint bra och varmt. Ibland går det och ibland inte.
Mest av allt bara andas jag och tar en liten liten bit i taget.

Fina saker får en alltid att må ändå lite lite lite bättre. Som en söt reklam om kärlek.

Istället för att betrakta lådan av kalla löv som klistrar sig mot sidorna ska jag fika med min mamma som är den bästa jag vet . Och sedan planera en resa med en vän. En resa där man inte behöver en parkas med sträv päls som stryker en över kinderna.

leopardlegs.

Jag kan inte bestämma mig för om det är jäkligt snyggt med leopardstrumpisar eller gräsligt.
Å ena sidan så är det två helt olika saker på mina korta små ben och ett par slanka, långa
Signeben.
Jag är nog den feta lilla leoparden på den vidsträckta savannen. Leoparden som äter skalbaggar och hoppar i träden.
Istället för att gallopera omkring som ett suddigt spjut på milslånga ben.
Men någon ska ju vara det också!

I tisdags var jag klädd såhär i Norrköping. Alla tanter tittade på mina ben som om jag var en prostituerad.
Eller åtminstone lite billig sådär. Jag som trodde att tanter gillade leopard...


På H&M kan man fota i provningsrummen. Om man inte provar en skolflickskjol som man sen köper.
Eller både och!
Uggskopior med rosetter, H&Mbarn nya! Leotights, från en liten butik i Båstad. Klänning, present.
Kofta, Vero Moda. Rosett i flätan, Glitter. (sen kan man fråga sig exakt VAR jag har min MP3...)
Kamera, Canon EOS 400D

loveable.

Second handaffärer kan vara någonting utav det finaste jag vet. Nu vet jag dessutom att jag väldigt ofta säger saker som; detta tycker jag är finast i världen. Och sen i nästa inlägg skriver exakt densamma om en annan sak. Men det är för att det finns så otroligt mycket fint i vår värld. Sen så tycker jag att det vore så himla ledsamt och sorgligt om jag bara fokuserade på saker som inte är fina. För det gör jag också. Men en dag ska jag göra en lista på bloggen över sånt jag tycker är alldeles speciellt fint. Som ballerinor.
Men nu till second handaffärer.

I Malmö finns det många både bra och varierade andrahandsbutiker. Vissa är förvisso attans så dyra och jag köper ingenting i dem. För som jag läste i kalasnumret av "People" och håller med om; second han för mig ska vara mycket och billigt. Inte tvärtom. Men titta, kika, pilla, prova, drömma och se på är gratis.
Som i denna lilla lilla men ack så fina butiken som jag besökte med min bästaste chilenare och två andra pojkar.

Jag har utvecklat en förälskelse för lampor. Av alla slag, från alla olika tidsperioder och i de mest udda modeller. Men denna är verkligen vacker! Hängde i taket och sa "Kajsa, vi har gröna prismor och skulle kunna bli kronjuvelen i din fotosamling på undersköna lampor!" Så det fick den bli.

Det är alltid så extra rart när man placerar allting såhär också. Så man kan se tingen och plaggens fulla potential. Som den lilla aftonväskan med påfågeln! Ack vad jag sucktade efter den... 

Jag fattar det bara inte. Varför, VARFÖR, köpa nyproducerad spets från Monki/Lindex/H&M när den mest sagolika finns på second hand?

Prinsessklänning.


Min chilenarevän. Mattias. Finns ingen som kan göra mig så irriterad och rödögd som denna.
Fast antagligen ingen som kan göra mig så glad heller. Den illbattingen.

petroleumblå.

Sista dagen jag var hemma i mitt hus i Skåne så städade jag, plockade av ledsna blad på pelargonerna, packade och puttade iväg soporna till soptunnan. Då såg jag utsåhär. Man behöver ju inte alls gå klädd i mjukisbyxor bara för att man gör nytta och blir lite smutsig under naglarna! (Inte heller gå klädd i Juicyset..)

Jeans, H&M. Nya skor, H&Mbarn. T-shirt, H&M. Väst, ny! 2hand.

Så har jag en ny mössa som är varm och gosig. Idapida el groda sa att jag såg ut som ett bär. Det är alltid bra. Att vara ett litet bär! Sen är jag osminkad så när som dagen dessförinnans som råkade bli kvar.

krimskramsjunkie

I Grekland köpte jag armband, ringar, armband, armband och fler armband.
Här är min favorit. Liksom flätat med pärlor, stelt och i den underskönaste av färgkombinationer; guld och turkos.

Den ska få hänga med ut tillsammans med ett par svarta stuprör, fjädrar i håret och en lös mjukt blå tröja.

sockerbitar.

Okej, jag börjar med att ursäkta för att jag så brutalt kidnappat bilder från Julia och Aniko. Men ni ser, jag har inte lagt in några pics från mina egen än. Så jag har liksom inget att komma med.

De senaste dagarna har varit fantastiskt fina på alla sätt och vis. Förutom några.
I tisdags lekte jag med Julia i mången timmar och sen även med Emelie. Mer rara flickor får man ju leta efter. Så att man vill äta upp dem tror jag faktiskt. Dessutom var diskussionen om bloggar en av de mest givande jag haft! (och inte bara för att vi hade ganska lika åsikter)
Jag införskaffade lite mer eller mindre nödvändiga saker och låg en stund på golvet på H&M i Norrköping.
Väldigt typiskt mig.

Sen åkte jag till Stockholm igårmorse och var väldigt vuxen. Köpte frukostmacka och satt snällt på perrongen och väntade i 40 minuter i morgonkylan eftersom tåget var försenat. Mina väskor kunde jämföras med världens tyngsta metall så det mesta knuffades in i en box och jag traskade på trummande små ben till Slussen för att möta upp Sandra och lite lunchning. Flickan som är precis lika tagen ur en disneyfilm på riktigt som på bild. Man vill bara krama henne och prata onda spindlar och söta saker hela dagen!
Sen tunnelbanade jag mig iväg till Hötorget efter att ha fått tag i min adopterade syster och hade en lika trevlig myspratstund med Aniko. Den flickan gör mig så glad. Och liksom, trygg.

Sist men absolut inte minst träffade jag världens bästa Anna som jag saknat en massa. Vi tunnelbanade oss till Söder igen och åt god middag och tittade på allt nytt och fint hon införskaffat sen sist. Sen gjorde vi min resväska, fast det egentligen var omöjligt, ännu tyngre med sånt som sötnosen gav mig. (hade jag kunnat göra sådanadär små hjärtan i inläggen så hade jag gjort det här.) Ser fram emot att snart snart snart vara tillbaka i Stockholm. Mysa med Anna, fika i timmar och kolla på annan second hand än snordyr Beyond Retro.
Jag tycker om Stockholm. Men jag tycker ännu mer om människor jag känner i Stockholm.

Jag hittade ett halsband jag aldrig tänker ta av mig. Syns pyttelite nedanför min hand.

Sandra - Disneyprinsessan. (Aniko har fotat så vackert!)

Adoptivsystern. Hennes bild från modelljobbet i Sofies mode. Jag blir stolt som en liten miniatyrmamma.

Nu är jag hemma i norr. För första gången sedan i våras. Och det är så märkligt att jag inte har ord än.

Homecoming.

"im coming home again"

5 månader. Fem månader sedan jag var hemma i norr. Nu sitter jag på arlanda och väntar på att känna kylan mot ansiktet och se löven i brand mot en svart himmel.