My cute bunny, I love you, but im gonna make an even cuter bag out of you!

Päls. Frågan är ett ganska hett debattämne. Ska man eller ska man inte bära päls? Får man tycka att det är okej att bära päls? Om djuret ändå är dött, ska man inte ta till vara på allt då och såväl även pälsen för att göra plagg eller accessoarer av det? Var går gränsen för ens moral? Varti ligger ens värderingar? Är det okej att döda djur bara för pälsen skull eller måste det tjäna i ett annat syfte också?
Frågan är väl; päls eller inte päls?

Personligen så måste jag ju erkänna, såsom jag gjort förut, att jag faktiskt älskar päls. Det finns ju knappt något material som är så mjukt, mysigt och varmt. Dock förstår jag mycket väl människors åsikt i att det är fel att bära det. Det är ett djur som dött därför att jag tycker att det är något av den ultimata lyxen att bära dens päls. Jag skulle ju aldrig känna att "Oj när nu min älskade kanin Pelle som jag haft i 7 år dött kan jag ju göra ett par oooooh så mysiga handskar av honom som minne!" Men jag kan tänka mig att bära hans vilda kompis utifrån ängarna. 
Hur går det ihop sig? Jo min egen, och alltså högst personliga, åsikt är att jag skulle ha väldigt svårt att köpa ett nytt plagg som nyligen alltså varit ett levande djur och endast fötts upp för syftet att man ska ta dess päls. Vintagepäls i olika former kan jag tänka mig eftersom jag kan uppskatta dess skönhet nu när den ändå redan så länge har varit "dött" så att säga. Det hjälper ju inte djuret som den en gång var att jag sörjer över dennes grymma öde. Dock kan jag inte tillåta mig till att tycka att det skulle vara okej av mig att köpa en nygjord päls. Vi är så duktiga i dagens samhälle att göra kopior av päls som är så likt riktig att det inte går att skilja dem åt för oss konsumenter. Det finns ingen mening med att vi idag ska mörda djur för att ta deras päls.  

Patchwork lapin coat large viewLapin coat large view
Emilio Pucci och fantastisk Manoush. Båda i riktig päls.
Prussia sheepskin gilet large viewGloucester lapin bowling bag large view
Temperley London väst och väska från Vivienne Westwood. Äkta päls.
Faux fur leopard coat large viewFaux fur trim coat large view
Anna Sui leopardkappa och Rebecca Taylors fina trumpetärmade kappa med pälsfåll. Fuskpäls.

Jag kommer själv ihåg hur dåligt jag mådde när jag såg "De 101 dalmatinerna" som barn. Alla de där små söta, kramvänliga, gosiga valparna skulle bli en päls åt en hemsk tant. Vilket öde! Och detta var ändå bara Disney. Verkligheten är ju betydligt värre. Jag kan finna viss, jag säger viss med betoning, förståelse för att man gör päls av djur som det är lätt att föda upp. Men att till exempel använda sig av djur som är utrotningshotade eller ytterst ovanliga finner jag äcklande. Människan vill ju ofta känna sig unik och speciell men jag undrar hur den människan som beställer en tigerpäls tänker?  "Jag kommer att bli så jäkla ball. Typ som Puff Daddy! Sista exemplaret någonsin av en ras som aldrig kommer tillbaka. Och vem har pälsen? Jag. Puff Daddy, here I come!" 
Eller?

För mig är det som sagt något som jag tycker om därför att jag haft förmånen att ärva oerhört fina exemplar av gamla, fina pälsar. Hade jag inte gjort det hade jag nog tyckt annorlunda. Med största säkerhet. Nu tar jag väl hand om de pälsar jag har, så att kanske mina framtida barn kan ta del av dem. För i framtiden hoppas jag att man slutat ta livet av djur bara för deras päls skull. Eller, jag hoppas att man slutat med päls överhuvudtaget i klädindustrin. Vi lever nämligen inte på stenåldern längre, då päls användes som ett sätt för att överleva. Nu kan vi ju köpa Diors skidoveraller i ekologisk bomull istället om det blir en ny istid.
68
Klicka för att stänga bilden

Uttryck gärna en åsikt. Jag förstår dem som upprörs, det gör jag verkligen. Men det finns ingen anledning att bli otrevlig och göra påhopp. Jag står för min åsikt, stå för eran. Då respekterar jag er.
(Btw så har jag alltså aldrig haft en kanin vid namn Pelle som jag ens funderade att göra en väska eller handskar utav. Som en förtydling. I min familj mördar vi inte ens mördarsniglar fast de är slemmiga och äckliga.)

Kommentarer
Postat av: Maria

Jag köper helst inte äkta päls, har inte råd med det heller för den delen :P Om det vore så väl att djuren som föds upp för att bli pälsmössor även användes till annat bra, alltså att man använder allt som användas kan, t.ex. att köttet kan mätta någons mage, då skulle det genast vara mycket bättre. Men nu äter vi ju inte minkar.. Eller om djuren dött av andra orsaker, fast så tror jag inte heller det funkar, pälsen på ett djur som dött av ålder är knappast i tillräckligt bra kvalité längre. Jag är väl inte sådär 100% anti, men personligen skulle jag nog inte vilja ha något i äkta päls.

Postat av: Julia

jag vet! hade en ko stuckit in sitt huvve i mitt rum och jag hade nåt emot det skulle jag väl ge den en örfil elr nåt direkt. inte väntat tills hela kon klampat in och då börja gnälla som den där tröga tjejen gör xD jag säger då de!
angående päls så tkr jag det känns lite läskigt att bära riktig, jag skulle nog gå omkring och få massa jobbiga tankar i huvvet om döda djur och så. fuskpäls är helt ok :) rätt snyggt med

2007-10-02 @ 20:40:58
URL: http://littlemisstrouble.blogg.se
Postat av: Nancy

Även om du inte kan tänka dig att köpa nyproducerad päls missar du att genom att bära äkta päls (må så vara arvegods) att du sänder ett budskap till omgivningen om att äkta päls är okej. Och genom att röra sig i det offentliga rummet sprids detta vidare.
...Sedan spelar det egentligen inte någon roll av vilket skäl man bär äkta päls utan sakens kärna är väl att man överhuvudtaget gör det...Personligen tycker jag att det är vidrigt...

2007-10-02 @ 21:12:37
URL: http://negativenancy.blogg.se
Postat av: Amanda

Jag var länge väldigt kluven i frågan, då jag inte tyckte att det egentligen fanns nån lösning.
Minns att jag mådde _otroligt_ dåligt efter att jag såg en Kalla fakta-dokumentär om pälsindustrin för några år sen, där de slaktade hundar under hemska förhållanden, levande, för att om man skulle dödat djuret kunde pälsen skadats..
Sen läste jag detta,
http://saintkildaroad.blogspot.com/2007/02/coola-kvinnor-br-inte-pls.html för ett tag sen. Och det var väldigt bra skrivet.

2007-10-02 @ 21:29:43
URL: http://amandaelinmaria.blogspot.com
Postat av: Katta

Haha vad underbart att du också gillar rosetter! :D Känns som att du gillar dem lika mycket som jag ;) Men de är ju så fina, och man kan ha dem överallt (vilken outfit som helst blir lite sötare bara man har en rosett) :))
Är det du på bilden längst ner? :O Gud så vackert hår!

2007-10-02 @ 22:30:36
URL: http://rockmyworld.tjejsajten.se
Postat av: Viveca

Hrm, jag tycker nog ganska mycket exakt som du. Men ibland undrar jag varför det inte blir samma diskussioner gällande skinnskor?

2007-10-03 @ 09:14:55
URL: http://viveca.blogspot.com/
Postat av: Fröken Fredag

Jadu, det här är en krånglig fråga som jag faktiskt tänker ovanligt lite på.. Skulle aldrig själv köpa en päls, men om jag skulle ärva en skulle jag ju inte direkt bränna det på bål eller något i protest, även fast det känns fel att djur dödas bara för att vi vill se tjusiga ut.. Nu för tiden finns det ju andra varma komplement till päls.. :)
Kram

2007-10-03 @ 10:48:23
URL: http://josfin.blogg.se
Postat av: EmmahSusanna

Jo, verkligen! Vissa dagar kan man slösa hur mkt som helst på nästan vad som helst, och andra dagar är man svinsnål, haha. Åååh, ibland kan man fråga sig vad man pysslat med, haha.

2007-10-03 @ 12:33:09
URL: http://emmahsusanna.tjejsajten.se
Postat av: icki

Jag trodde inte jag behövde tala om det för nån år 2007 men man ÄTER inte djur man gör päls av. Eller äter du chinchilla, räv eller mink? Dess djur föda upp och lever under vidriga förhållanden enbart för människor fåfänga. Icke försvarbart i mina ögon.

2007-10-03 @ 13:12:59
URL: http://irriterad.blogsome.com
Postat av: Sandra

Jag vet. Riktigt störande, men så är det alltid med postorder, tyvärr! Ja hoppas jag med! :) Thanks!

2007-10-03 @ 13:14:12
URL: http://www.ohitslove.blogg.se
Postat av: icki

Hoppa in här www.furisdead.com och tänk om tänk rätt.

2007-10-03 @ 13:14:18
URL: http://www.furisdead.com
Postat av: Nicole

Pucci-kappan ser urmysig ut. Jag länkar till dig i mitt nästa inlägg om den, om det går bra.
OK, angående pälsmoral. För mig är djur viktiga resurser från naturen som människan, eftersom hon är så pass välutvecklad, kan använda sig av bäst hon vill. Sålänge vi tänker långsiktigt och på oss själva (vi bör t ex inte döda alla kaniner på en gång för då skadar vi oss själva genom att skada ekosystemet) bryr jag mig inte om vad vi gör med våra resurser. Att jag sedan inte njuter av att se levande katter flås är en annan sak - det är min personliga värdering som jag vägrar tvinga andra människor att leva efter. Bara för att jag inte tycker om vissa parfymer skulle jag inte få för mig att förbjuda andra att använda dem.

2007-10-03 @ 22:46:35
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: Marie

Som någon annan här redan uttryckt skickar den som bär päls signaler om att det är okej. Min åsikt är att päls är icke försvarbart. För ungefär 5 år sedan var jag på mina avlägsna släktingars rävfarm. Det luktade vidrigt trots att vi satt i bilen med uppvevade rutor. Rävarna blev vilda när vi kom för de trodde att de skulle få mat och i vissa små burar satt det flera stycken o trängdes. När man dödar räven mal man ner köttet o matar de andra rävarna med. Alltså köttet går tillvisso inte till spillo men det används enkom för att göra produceringen av päls ännu billigare (och vidrigare). Jag skulle aldrig i mitt liv bära päls. Varken vintage eller ny.

2007-10-04 @ 09:19:46
URL: http://www.marie-larsson.blogspot.com
Postat av: Nicole

Svar: Jag förstår vad du menar, och jag förstår även pälsmotståndarna. Jag förstår att de tycker att du signalerar att det är OK att bära päls, men det skulle du även göra i fuskpäls. Jag förstår hur de tänker när de säger att skinn produceras på ett mer humant sätt eftersom vi även äter djuren - men deras efterfrågan på skinn bidrar till att vi skulle döda kor även om vi slutade äta dem. Är det enligt deras moral riktigt? De konsekventa motståndarna respekterar jag (fast egentligen undrar jag om man verkligen kan vara fullkomligt konsekvent om en sådan här sak), men jag delar helt enkelt inte deras åsikter om djurrätt. Tack för ett intressant inlägg!

2007-10-04 @ 20:18:19
URL: http://frauneumann.blogg.se
Postat av: Frank

Jag gillar din gråbruna pälsmössa -du tänker inte sälja den?
Sen undrar jag: Är det bara tjejer och gangsterrappare som får ha pälsjackor? jag skulle vilja ha en.

2007-11-14 @ 13:54:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback