New York-guide

Min bästa vän Sanna åker på tisdag med sin storasyster till USA och det stora äpplet för att sedan ta sig vidare till Washington DC för att hälsa på sin lillebror som går på tenniscollege där. Jag är avundsjuk som få. De åker ju utan mig!
Men trots att jag är en smula sur så ska jag göra en guide till mitt New York och DC. Städerna som jag lärde mig älska på två helt olika sätt på en av de bästa resorna hittills i mitt liv.
Så här kommer först min guide till New York, komprimerad till lättillgänglig storlek med tips om ditt och datt, saker man bör se, ställen man bör gå till och framförallt hur man kan njuta av denna löjligt magnifika
stad. (adresser är det inte mycket utav. Jag skriver aldrig upp sånt. Lite svårt ska det väl vara)


Shopping; det är nästan ett måste att gå till de berömda varuhusen för att bara kika omkring och insupa atmosfären en smula. En regnig dag är Macys utmärkt och om man vill fynda så varför inte Century 21.
Annars är det bästa att gå bort ifrån de stora turistiga stråken och bara ge sig in på gator som ser fina ut. Ofta finner man trevliga butiker, schyssta affärer och riktiga guldkorn när man som minst anar det då. Forever 21 finns på olika ställen i stan men den bästa är den nere i SOHO. Inte alls lika stökig och kaotiska som den vid Times Square. De bästa små butikerna hittar man på lower Manhattan enligt mitt tyckte och man ska inte vara rädd för att gå in i de suspekta hålen i väggen för det är ofta där man hittar de bästa sakerna!
På Broadway hittar man M&Mbutiken och en gigantisk leksaksaffär med ett full size Pariserhjul innuti. Helt klart värt ett besök. Men som sagt, att knata omkring och droppa in på de butiker som ser schyssta ut är bäst!

Måsten; När man är i New York måste man helt enkelt klättra runt på en sån där brandstege och frukta för sitt liv eftersom de knakar väldigt olycksbådande. Åka i en gul taxibil och prata skit med en pratglad taxichaufför är en annan grej. Gå in på världens största McDonalds kan tyckas onödigt men det är väl värt en titt. Det är ENORMT. Gå på nattbio och äta totalt smörtäckta popcorn, sitta på Starbucks och lyssna när new yorkarna pratar om sin vardag, åka tunnelbana i rusning och titta på en Baseballträning i Central Park är andra nödvändigheter.

(Ja och har man inte
sprungit längs med hela Fifth Avenue iklädd en svart soppåse i spöregn och åskoväder har man ju helt enkelt inte varit där på riktigt. Såklart.)

Turistgrejer; Det spelar liksom ingen roll att alla redan gjort det. Att se Frihetsgudinnan på Liberty Island i sin mintgröna klädnad mot en klarblå himmel är häftigt. (efter alla action/katastroffilmer man sett är det skönt att se att hon står kvar. De gillar ju att låta henne gå ett smärtsamt öde till mötes) Ännu häftigare är det nästan att vända sig om och se Lower Manhattan resa sig ur vattnet. Kolla efter gluggen mellan skyskraporna där World Trade Center stod och se helikoptrarna stryka över himlen.
Alla kan ju inte vara i det stora äpplet på sin födelsedag men att få fira den med att hisspersonalen i Empire State Building sjunger 'happy birthday' så det skallar i hela byggnaden är ganska fantastisk. Och utsikten är ju som ingenting annat i hela världen.  

Äta; alla som känner mig vet att jag inte åker någonstans för att prova den lokala maten eller leka connoisseur. Men det bästa tipset är nog densamma som på shoppingen. Gå lite utan mål och slink in där det ser fint, konstigt, mysigt eller bra ut. Det är då man hittar den bästa maten oftast! Och justja, inte att förglömma. På en sidogata till Times Square, man svänger in vid hörnet av Toys R' Us, finner man några hundra meter in Cranberry. Här är det bara att välja och vraka på allt mellan himmel och jord i en sorts buffé av grönsaker, pasta, kött, fisk, fågel, bär, frukt, sallad och mer därtill. Vansinnigt gott och man slår sig ned mellan butikspersonal från kvarteret, byggnadsarbetare och ungdomsgäng som dricker läsk ur gigantiska muggar.   

ps. Det är otroligt känsloladdat att ta en promenad runt Ground Zero. Idag ser det inte längre ut såsom det gjorde när jag var där men känslan är antagligen densamma. Kolla upp mot den lilla kyrkan som stod ensam oskadd uppe i västra hörnet efter 9/11 och fortsätt sedan runt det som idag är en arbetsplats och som förr var två av världens högsta byggnader. Till intetgjorda, i uppbyggnad. ds.  

Kvällsnöje; när jag var i New York var jag 19, fyllde 20, och därför var det inte mycket utav utgångar och galej. Dessutom hade vi så fruktansvärt ont i fötterna att tanken på att dansa inte lockade det minsta. Men att slå sig ned i Battery Park och lyssna på vattnets kluckande, höra stadens brus i bakgrunden, kolla på fiskarna som hänger över räcket och pratar på bred dialekt och insupa intrycken är inte dumt alls. Inte alls.
Annars är bio, en promenad i Central Park, häng på ett mysigt café eller bara kolla på människor och liv runt Times Square inte fy skam det heller.

Kultur; även om det är en smula klyschigt så är det fantastiskt kul att bara gå omkring i Little Italy och Chinatown för att kolla på gamla hus, knata runt i roliga små asiatiska mataffärer och peta på saker man inte behöver men vill ha på flea markets och i små stånd. Gå in i någon av de små parkerna och se klungorna av fina gamla herrar med hatt och käpp som spelar schack och pratar om livet. Diskutera skaldjurspriserna med innehavaren av de starkt doftande fiskaffärerna.
Gå in på MoMA eller Guggenheim men kolla först vad det kostar. Kan vara ruskigt dyrt. Det kan dock vara värt ett besök att kika runt bara lite i muséeumshoparna och ibland finns det något rum som det är gratis att kolla på konst i. En promenad i Central Park från östra sidan till västra är också himla fint en lugn förmiddag. Kolla på monument och välkända platser från filmer. Sen kan man fortsätta in på upper west side, gå förbi ett par av de otroligt vackra kyrkorna som ligger märkligt insprängda bland hypermoderna hus och sen knalla vidare över Broadway och in bland kvarteren där man på vart och varannat hus sitter metallplattor om kända författare som bott där. Avsluta med en sväng ned i parken vid Hudson River, kolla på ekorrar och klappa hundar i rastgården.

Men det absolut bästa med New York är nog bara att vara där. Göra vad som faller en in för stunden. Promenera i timmar, äta en bagel i någon vacker park, prata strunt med folk man möter och vara planlös. Åk till Williamsburg och Brooklyn, hitta din favorit bland alla stadsdelar och åk taxi med huvudet utanför fönstret så att vinden susar i öronen. Gör vad som känns rätt för dagen. I det stora äpplet är allt möjligt. Vilken tid på dygnet som helst.
Sitt på en bänk i mitten av Broadway och lyssna, känn, lukta och se.  


Imorgon kommer Washington DC-guiden. Guiden till en av mina absoluta favoritstäder i hela världen.


Kommentarer
Postat av: Maja

Idag funkar det minsann att kommentera!=) Antar att det var något tillfälligt fel. Himla fin guide, den ska jag bokmärka!



Sv: Sjukt häftigt att du träffat Lady Gaga, jag är mäkta avis!=D Ser fram emot det där jobb-inlägget, men känn absolut ingen press!;)

Postat av: Sanna

Tack älskling, det här var lätt bästa guiden nånsin! Lagom mycket konkreta tips, mängder med pepp! Nu är jag mer taggad än nånsin. Och kommer framförallt tänka på dig hela resan! Merci.Puss

2010-03-08 @ 09:46:47
Postat av: Ingrid

Åh vilka fina tips! Planerar just nu en resa till NY så det här var underbar läsning.

2010-03-08 @ 10:31:47
URL: http://ingridfolkesson.com/
Postat av: S as in Sofia

Åh vad jag längtar bort när jag läser sånna här inlägg! Iofs känns det lättare nu när det är vår på ingång men jag skulle så gärna vilja åka iväg en sväng och andas annan luft!

2010-03-08 @ 11:17:34
URL: http://sasinsofia.blogspot.com
Postat av: camilla

Åh, jag har alltid velat åka till USA, och framför allt New York. Vill fylla 21, helst igår.

2010-03-08 @ 18:26:33
URL: http://cmtk.blogspot.com
Postat av: Frida

MEN, nu saknar jag ju New York ännu mer =(

2010-03-08 @ 20:25:51
URL: http://fridaslillablog.blogspot.com
Postat av: Daniel

New York ar en UNDERBAR stad!!!

2010-03-08 @ 20:37:47
URL: http://ettannatnewyork.blogspot.com/
Postat av: Victoria

Åh känner igen så mycket från när jag var där. Var så länge sedan nu. Måste nästan ta och börja planera en resa tillbaka snarast! Jag var bara 18 när jag åkte så jag gick inte ut nåt alls, men det behöver man inte. Det är mycket roligare att upptäcka och faktiskt vara pigg om dagarna :)

2010-03-08 @ 23:07:42
URL: http://victoria.blogg.se/
Postat av: julia

jag vägrade att läsa, jag vågade endast titta på bilderna, för annars skulle jag dö fullkomligt och totalt av JAG-MÅSTE-ÅKA-TILL-NEW-YORK-KÄNSLAN som ibland infinner sig i min kropp. när sverige är varmare, jag mindre sjuk och han den finaste jag vet är precis ijämte mig kanske jag vågar läsa, för då kan jag förhoppningsvis tänka att det faktiskt är riktigt fint här i jönköping också. men nu vågar jag inte, för då skulle jag gå under. nu ska jag istället ägna mig åt hemskt cv- och personligt brev-skrivande, mailande till jordgubbsförsäljare, diskande och ringande till demensboenden. jag hatar det. jag hatar att leta sommarjobb och då känna mig minst och ynkligast och nervösast och utan-kontakter-ast och rädd-att-bli-utan-sommarjobb-ast.

2010-03-09 @ 12:13:25
URL: http://ohhboy.blogg.se/
Postat av: solace

Jäklar. det här inlägget måste jag spara!

2010-03-09 @ 14:12:42
URL: http://solacement.blogg.se/
Postat av: miriam

baby, am impressed!

2010-03-09 @ 18:05:46
URL: http://blog.bjornborg.com
Postat av: Felicia

WOW. Jag som längtar så jättejättemycket efter att få besöka New York, längtar nu jättejättejättemycket. ÅH! Så underbart det låter. Jag tänker lätt spara länken till denna fina guide i händelse av att jag kommer iväg inom inte allt för många år. Himla fint!!

Det som stoppar mig är ju såklart ekonomin... :( Känns som om det går åt väldans för många tusenlappar och åka dit. Hur mycket betalade du? (ungefär)? Var bodde du? :)



Svar: Lussebullar och pepparkakor tycker jag man kan äta närsom faktiskt! (och ligger dem och skräpar i frysen är det ju verkligen okej och göra det!)

2010-03-10 @ 21:30:42
URL: http://ohyikes.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Vilken kul guide!

2010-03-11 @ 19:29:39
URL: http://colorelle.se
Postat av: jennifer,

åh, nu blev jag makalöst new york-sugen! du verkar ha rest så himla mycket i dina dagar.

2010-03-14 @ 11:15:05
URL: http://hellobenjamin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback