En obekväm sanning & vårt ansvar (Utmaning & uppmaning)

Jag hatar verkligen moralpredikningar av alla de sorter och det tar mig emot litet grann att skriva det jag tänker skriva. Men saken är den att jag har kommit till insikt om ett problem som vi alla vet om, men som vi inte tar på tillräckligt stort allvar, och har därmed insett av vi behöver en rejäl slap in the face för att förstå dess vidd!
Klimatförändringarna på vår jord har nått, och sprängt, gränser för länge sedan på ett sätt ingen forskare trodde var möjligt. Vi lever i en värld där allting står på sin rand och jordens resurser är överbelastade så till den grad att vi om ett visst antal år, behöver en till jord för att kunna försörja oss på samma sätt. Har vi en till jord då? Svaret är nej!

Som exempel på ett av problemen har jag ritat nedan. Bild ett visar hur det ska vara. Jorden med det extremt tunna, skyddande ozonlagret där solens strålar går igenom, värmer, och sedan i de flesta fall "studdsar" tillbaka ut i rymden och blir oskadliga.
All den koldioxid och miljöförstörande gaser osv. vi släpper ut ifrån våra fabriker, bilar, hem och hus har gjort att ozonlagret blivit tjockare än det borde vara. Det gör att de skadliga strålarna från solen går ned genom oxonlagret men knappt klarar av att ta sig ut igen så att det studdsar mot jorden igen, igen, igen och långsamt men säkert höjer värmen. Bra kanske kan man tycka men saken är helt annat än bra,
höjs jordens medeltemperatur liiite grann, som den nu gjorts, börjar polarisarna (och alla glaciärer och andra stora isar) att smälta, de stora strömmarna i havet att ändras. Det gör att om ca 40 år, om det fortsätter på samma sätt, kommer allt hav runt hela jorden höjas med 6 meter eller, och, så får vi en ny istid i norden eftersom golfströmmen inte längre följer samma bana.
Så, passa på att säga adjö till alla våra kuster och stora delar av resten av världen och säg hej till betydligt mer oroväckande problem än det jag just skrivit om. Eller, fortsätt läs;
1
Det "lilla" problemet ovan är bara ett av många otroligt oroväckande problem som vi inte bara har framför oss men också befinner oss i. Jag insåg inte vidden av allt det här förrän jag faktiskt fick den slap in the face som jag hoppas att några av er andra också kommer att få. Jag såg på Al Gores film "En obekväm sanning" och läste därefter vidare på internet och jag fick inte bara vredesutbrott över vårt sätt att reagera(eller inte reagera kanske?), men också en stenhård klump i magen som vägrar att försvinna.
Det finns miljoner olika förändringar, problem, hinder, upptäckter och illavarslande saker som händer med vår värld just nu, och det är bara vårt eget fel. Vi använder jorden på ett så felaktigt sätt och förstör med vårt agerande det enda vi har. Anledningen till att hösten varit så mild, att vi inte har någon snö knappt, att det faller mer regn än någonsin i södra Sverige och att det blir jordskred är bara en liten bieffekt av den globala uppvärmningen och miljöförstöring.
Jag vet det, många andra vet säkert också det, men varför reagerar vi inte?

Jag skulle kunna skriva ett hur långt inlägg som helst, men jag vet av erfarenhet att man slutar läsa, lyssna, höra, låtsas förstå efter ett tag av ren lathet, hur mycket isklump i magen man än får!
Jag tänker göra det jag kan, lilla jag mot stora världen tänker många, därför att jag vill kunna se tillbaka mot mitt liv och tänka att jag är stolt över att jag inte var en del av den största faktorerna till vår krackelerande värld. För när jag dör finns det antagligen kanppt någon luft att andas, inget vatten att dricka, inget vackert landskap att blicka ut över, men jag gjorde åtminstone det jag kunde för att förhindra det.


2
Och konstigt nog tänker jag ge er som läser detta, ni som kom såhär långt, ett julklappstips som avslutning. På
Svenska Naturskyddsföreningens hemsida kan man nämligen köpa utsläppsrätter. Mina föräldrar kommer alltså i julklapp bli stolt ägare till rätten att släppa ut två ton koldioxid, fast saken är ju den att man köper rätten för att hindra ett företag att släppa ut just de ton koldioxiden.
Istället för att köpa saker de inte behöver och som de lika gärna kan köpa själva så valde jag att förhindra en liten, liten del men ack så betydelsefull dos med koldioxid för att täppa igen vårt oxonlager.
För 700 kronor köpte jag två ton koldioxid som aldrig kommer att skada vår värld.
Ni behöver inte lägga 700 kronor, ni kan välja ett ton och därmed betala 350 kronor eller till och med ett halv ton för 175 kronor. Istället för att köpa de där skorna som du egentligen inte alls behöver, eller den där sista Bacardi Breezern på krogen, så lägg pengarna på någonting som gör att hjärtat känns lite lättare. För precis så klyschigt är det!

Några andra enkla tips på vad man kan göra för att förhindra miljöförstöring och den globala uppvärmningen:
Använda lågenergilampor
Källsortera
Släcka onödiga lampor när man lämnar ett rum/sitt hus/lägenhet
Sänka elementen ett par grader
Inte stå på tomgång med bilen
Gå eller cykla istället för att ta bilen om man kan
Åka kollektivt & samåka

Jag säger inte att du ska göra någonting för att jag vill det, du ska göra det för din egen skull, om du själv vill. Men tänk på en sak bara, vad ska du med massor av fina skor om du inte har en jord att gå på, en fantastisk garderob om du inte kan gå ut utan att använda skyddsdräkt, vad ska du göra när jorden är ett förbrukat skal och du bara har dina pengar som du tjänade på jorden, kvar att äta?

Jag utmanar inte någon att köpa en utsläppsrätt eller börja tänka mer på vår miljö och se Al Gores film, men jag uppmanar er att tänka efter som jag gjorde. Jag vill inte få någon att känna sig träffad eller utpekad, men skriv gärna vad ni tycker. Utmaning eller uppmaning, väljs själva!

Aenigma, som absolut inte är en miljöaktivist men som nu förstår de som är det
(Om ni är nyfikna på utsläppsrätter så klicka på länken ovan eller; här!)

Kommentarer
Postat av: julia

vet inte riktigt vad jag ska säga. tycker att inlägget är väldigt bra och du tar ju upp helt rätt saker! men om jag får säga min egna åsikt, så tycker jag att media och tv förstorar upp det här ganska mkt. klart att klimatet förändras och allt så. men det har det kanske alltid gjort? men inte i så stor utsträckning som idag.
gillar ditt inlägg iaf!!

2006-12-14 @ 19:38:49
Postat av: G. Camilla

mäktig text att läsa, ja =) men visst är detta en sak att oroa sig för, men har man lite kunskap och inte hänger med för fem öre är det ju också som sagt svårt att förstå, men filmen kommer jag nog alla gånger att ordna fram och titta på!
kramar

Postat av: Frida & Fabulous

Tänkvärt inlägg!

2006-12-14 @ 20:03:26
URL: http://fridaengstrom.blogg.se
Postat av: Aenigma

Julia; Men det är just det som är det största problemet, Julia! Att det är mycket allvarligare än vi tror. Vi "vanliga" människor förstår inte hur enormt mycket det kommer att påverka oss att golfströmmen t.ex ändras lite. Men istid vet du vad det är, och det är vad som med största sannorlikhet kommer att hända! Media förstorar inte upp någonting, de är snarare tvärtom så att de inte riktigt vet vad det handlar om och säger för LITE! Det finns ännu ingen snö till alpina VM i Åre, och det beror på, ja du förstår...
G.Camilla; Jag förstår inte alls mycket av det, men jag förstår tillräckligt för att förstå att saker och ting kommer att gå snett och det är nu vi har Tid att ändra. Filmen är super, rekommenderas varmt! :) Kram
Frida; Kul att du tycker det! :)

2006-12-14 @ 20:11:03
Postat av: julia

okej! jo jag förstår nog mkt väl. och visst istiden är ju definitivt inget vi villl ha. och jag förstår helt hur du tänkeR!!

2006-12-14 @ 20:22:19
Postat av: Madde

Tänkvärt och bra!

2006-12-14 @ 20:25:42
URL: http://maddesmode.webblogg.se
Postat av: Fia

Mycket tänkvärt! Problemet är större än vi tror!
Hur många jordklot skulle det gå åt om alla levde som du? jag blev rädd.. vågar du kolla? http://www.myfootprint.org/

2006-12-14 @ 21:03:47
Postat av: Carolina

Kanonbra inlägg! Man får sig verkligen en tankeställare, och det är ju inte så svårt att bli lite mer miljömedveten. Om alla bara kunde göra något så skulle det bli massor tillsammans!

2006-12-14 @ 21:35:35
URL: http://www.langta.blogg.se
Postat av: Carin

dethär är verkligen komiskt (BRA inlägg btw!). Vi har projektarbete just nu i skolan. Och vad handlar det om; Climate Change! Vi skriver om sea level rise vilket innebär att när vattnet blir varmare kommer volym av det att öka. Dett kommer leda till hemska konsekvenser främst i länder som Bangladesh som både är lågt liggande och frekvent drabbat av översvämningar redan nu. En bidragande faktor är också att sötvattnet i isarna frigörs och att vattennivån höjs något därav. Detta är extremt oroväckande för vissa länder efersom de i princip är i ett ölösligt läge. Inga pengar finns i landet för avancerad teknologi för att lindra effekterna. Bangladesh till exempel är drabbat av fattigdom och korruption, hela deras inkomst beror på risodling vilken kommer att bli omöjlig att fortsätta med. Ännu en konsekvens av vattennivå höjningen är att våra sötvattenresurser kommer minska och saltnivån överallt kommer höjas. Då kan inte riset växa. Hur mycket vattennivpn kommer höjas är väldigt oklart med FN's klimatpanel har beräknat ca 9-88 cm de närmaste 100 åren med en mest trolig siffra på ca en halvmeter per decennium.

2006-12-14 @ 22:01:51
URL: http://carins.blogg.se
Postat av: Nadja

Jag vill inte dö :(

2006-12-14 @ 23:45:23
URL: http://nayjay.blogg.se
Postat av: Amanda

Det du tar upp är verkligen tänkvärt! Igår var det värmerekord i Sthlm för december, helt galet! Jag vill ha en vit jul!

2006-12-15 @ 09:01:07
URL: http://shopping.blogg.se
Postat av: sofia

Hej gumman. Jag hinner inte läsa just nu, ska göra det ikväll. Tänkte bara säga att jag inte tror att jag kommer ha möjlighet att gå förbi h&m idag, men OM jag gör det så LOVAR jag att köpa jeansen till dig om de har dem i Lund!! Ok? PUSSPUSS ha en toppendag!

2006-12-15 @ 09:57:57
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: sofia

hmmm... nu kollade jag å h&ms hemsida och det verkar vara den där puffiga klänningen md spets idag, och inte alls jeansen. Jag hittar inte jeansen på gift of the daty alls... kanske kommer senare? Då kan jag ju kanske hinna då... :)

2006-12-15 @ 10:02:07
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: Aenigma

Sofia; Åhh, du är så snäll! Jag kollade också deras hemsida och förstår ingenting. Har sett att det var giår de skulle ha jeansen, men de hade det inte och sa att de skulle ha dem idag men som du säger, det är ju klänningen. Jätte konstigt! Men tack så mycket ändå, jag uppskattar din hjälp väldigt mycket! :D Om de kommer senare så kan jag ju skriva till dig och fråga igen. Tack igen för att du är en så underbar kompis. Massor av kramar! :)

2006-12-15 @ 10:23:03
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: HillieBillie

Ja ja ja ja ja och JA! Jag håller med till dill så många 100% som det bara är möjligt. Jag har tänkt massor på det här sedan jag såg ovannämnda film, och även jag känner att jag måste göra något! Jag måste bidra! Nu för tiden släcker jag alltid alla lampor som går att släcka, så fort jag kan klara mig utan dem. Om vi som är i våran ålder kan börja tänka miljövänligt såhär tidigt i våra liv, så kan vi kanske bygga upp våra framtida liv efter de här normerna. Och om vi kan göra det, om så många som möjligt kunde göra det, borde vi då inte ha en chans att rädda våran framtid undan ett förödande slut? Vi kan klara det här! Jag vill hitta ett sätt att påverka. Kanske att påverka andra att röra sig i rätt riktning? I'm with you on this one!

2006-12-15 @ 10:27:01
URL: http://hilliebillie.blogg.se/
Postat av: sofia

hmmm... nu kollade jag å h&ms hemsida och det verkar vara den där puffiga klänningen md spets idag, och inte alls jeansen. Jag hittar inte jeansen på gift of the daty alls... kanske kommer senare? Då kan jag ju kanske hinna då... :)

2006-12-15 @ 10:35:15
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: sofia

Det är toppenviktigt förståsoch jättebra att du skriver (och riktar fantastiska bilder)!! Jag kommer förmodligen inte köpa färre par skor för att hjälpa miljön men jag bidrar på andra sätt. Jag skriver om problemet på bloggen, jag sparar på vatten, jag går/åker buss, jag lever utan många av de apparater som stjäl el (har ingen tv, ingen mikro, ingen diskmaskin) osv osv...

Visst är det så att om en hel familj cyklar istället för att åka bil ett helt år så har dom inte sparat in på mer avsgaser än vad som släpps ut ifall dom flyger till mallorca, men man kan ju inte tänka så, det är cyniskt och negativt. Visst att det är de stora företagen som är bovarna och som är de enda som kan göra den egentliga skillnaden men dom kommer ju aldrig att ändra sig om inte hushållen gör det. För så fort många hushåll bryr sig om miljön och miljömedvetenhet blir "trendigt" så kommer det bli attraktivt för företagen att bli miljömedvetna dom också. För det är ju så att företagen kommer göra det som är mest lönsamt för dom, ett företag har ju inget samvete, och det är därför vi måste göra miljömedvetenhet lönsamt genom att konsumera miljömedvetet!

Så, visst, direk räddar inte lågenergilampor i alla hushåll jorden, men indirekt, genom att den medvetenheten påverkar industrierna och företagen, så gör det den verkliga skillnaden.


Som vanligt massa svammel... men ja... du fattar vad jag menar!

2006-12-15 @ 16:24:22
URL: http://sofiaovarlden.blogg.se
Postat av: miljönissen mik

hej på dej! fantastiskt att klimatfrågan får så mkt plats i media o i bloggvärlden! brabrabra! men för din egen skull o för de som läser så är d nog bra om du kollar upp ddet här med ozonlager och växthuseffekt... blir lite rörigt om man blandar ihop dessa... båda bidrar till klimatförändringen men hör inte ihop på det sätt du skriver.. ozonlagret har blivit tunnare o vid polerna faktiskt nästan helt försvunnit vissa årstider och växthuseffekten där bla koldioxid men även vattenånga har viktiga roller bidrar till den uppvärmning du talar om.. vill inte komma med pekpinnar men kan vara bra att ha koll på så blir man tagen på allvar i diskussioner med folk som har en annan åsikt...fortsätt tänka på vår fina planet o ta hand om den så nästa generation oxå har den kvar! fin blogg oxå! det va för modet jag hamnade här...

2006-12-15 @ 16:25:19
Postat av: Aenigma

Julia; Vad bra! :)
Madde, Fia o Caronlina; Tack. Ja jag har insett nu att ju mer vi blunar ju fortare kommer det att gå utför för oss. Nu har vi fortfarande en chans att hinna ändra saker och ting!
Carin; Tack! Oh, det låter jätte inttessant att arbeta med något sådant. Skulle vara så bra för alla att verkligen läsa in oss på ämnet och försöka förstå vad konsekvenserna kan bli.
Nadja; Dö kommer vi alla att göra någongång, men om man tar sitt ansvar och lvi i egna händer så kan man åtminstone försöka att ge sig själv ett bra och "rent" liv där vi tänker på annat än oss själva.
Amanda; Det är just det som skrämmer mig så oerhört. Hur normalt är det att jag ser ut genom fönstret, mitt i nord-västra jämtland, och ser barmark och nästintill grönt gräs? Men många bäckar små...
Sofia, Tack igen för omtanken och hjälpen! Det är ju så snällt av dig att bara kunna tänka dig att vilja hjälpa. :D Kramar och kramar igen
HillieBillie; Det får bli some serious brainshaking nästa vecka. Och lite brainstorming efter det också!

2006-12-15 @ 16:25:49
Postat av: Aenigma

Sofia; Men det är precis så jag menar som du säger! Huvudet på spiken! :D Om alla försöker ha en sundare och lite mer miljövänlig inställning så ger det förändringar. En kan inte göra allt men alla kan göra något. Exemplet med skor var bara just därför att man kanske ibland bör fundera över vad man prioriterar i livet. Jag är nämligen materialist ut i fingerspetsarna men vad är meningen med att ha maaaaassor av prylar om vi ändå inte har en sund värd att andas och leva i?

Men som sagt, jag förstår precis vad du menar och du förstår mig, det glädjer mig! :)

Miljönissen Mik; Hej själv. Kul att du tycker att det är bra. Jag känner bara att jag åtminstonde vill försöka få några att förstå och att man faktiskt, om man hjälps åt, kan förändra vår miljö och samhälle till något bättre. Faktiskt så skrev jag det om oxonlagret och så vidare eftersom det är ett exempel i Al Gores film och jag pratade med min naturkunskapslärare om det, och svaret är det jag skev. Så om det är något fel ber jag om ursäkt men det var så jag fick uppfattningen om det av tillförlitiliga källor! Kolla gärna på filmen "en obekväm sanning" för det är just vad som sägs om ozonlagret. Sedan har det ju blivit hål av olika skäl, atombomber..., men de har ju täppts igen långsamt men säkert på grund av att världen faktiskt reagerade. Som vi borde reagera nu! Men tack för din åsikt, det glädjer mig att du läste! :D

2006-12-15 @ 16:33:20
Postat av: Nora&Lisa

Bra inlägg !

2006-12-15 @ 20:54:53
URL: http://aife.webblogg.se
Postat av: Aenigma

Nora&Lisa; tack!

2006-12-16 @ 13:19:55
Postat av: mik

hej igen!har tyvärr inte sett gores film men ska göra det.. men tror ändå att du ,missuppfattade vad jag ville ha sagt o kanske oxå,hoppas jag, vad din lärare sagt. så här är det: ozonskiktet bryts ned och bildas naturligt och tar upp och hindrar skadlig UV-stråling från solen att ta sig till jordytan. detta skikt av ozon bryts oxå ned av CFC är bl.a freoner som används som kylmedel i kylskåp. dessa klorföreningar är mycket långlivade o även om det inte släpps ut lika mycket idag som på tex 70-talet så finns dessa kvar och kan bryta ned ozonmolekyler under lång tid.nedbrytningen skyndas på av dessa utsläpp. växthusgaserna däremot gör att det skikt av gaser som fungerar som du nämnt ovan håller kvar strålning på jorden. CO2 har inget med ozonskiktet och dess urtunning att göra. läs gärna på dessa länkar: http://www.smhi.se/kund_t/ozon/info.htm http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xthuseffekten eller bara googla på "ozonhål" och "växthuseffekt". lycka till med miljöintresset och om du vill jobba med sånna här frågor välj att plugga tex geovetenskap eller miljövetenskap på universitetsnivå, något jag rekomenderar varmt, är så otroligt kul och viktigt! mejla gärna om du vill diskutera mer om detta ämne! mvh /mik

2006-12-18 @ 13:11:53
Postat av: clara

jättebra! jag har också köpt utsläppsrätter. Man blir så glad när man tittar ut och tänker att man äger två tonn koldioxid som aldrig ska släppas ut :D

2006-12-20 @ 18:48:44
URL: http://underbaraclara.webblogg.se
Postat av: Aenigma

Clara; Ohh! DU anar inte vad lättad jag blir när jag inser att jag inte är själv om detta! För det första är det bra för själen och man behöver inte skämmas lika mycket men man gör ju verkligen en god gärning. Jag blir bara så ledsen och kall när jag inser hur folk faktiskt nonchalerar ett problem som är så uppenbart!! "Media överdriver", "Det är inte sååå farligt", "Det är ett naturligt händelseförlopp"... Shit, och om 20 år kommer de att säga, varför varnade ni oss inte? Men skit bra Clara att du gjort det, då är vi iaf två!

2006-12-20 @ 19:26:35
URL: http://aenigma.blogg.se
Postat av: clara

haha. ja. vi får styra upp det här med miljön nu. som ingen annan verkar inse allvaret i. Fortsätta kämpa!

(Och jag har länkat till dig nu)

2006-12-21 @ 09:51:36
URL: http://underbaraclara.webblogg.se
Postat av: ybumkhgl ulsavqoky

gwlpmv safx qhxz fvmu stinq vhinrs bjwte

2007-05-13 @ 04:08:02
URL: http://www.wgruslotm.wnmjc.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback