Sök efter kärleken i romanerna

Just nu ritar jag otroligt mycket. Har hela tiden oftast en tanke i huvudet på vad det är jag vill att min svarta tuschpenna ska säga på det vita papperet. Men innan ritade jag bara modeillustrationer såsom man kanske ser modeller på catwalken. Vackra, långbenta, införda modehusens kreationer och ganska så stela. I dessa dagar florerar tankarna mer på att fånga människor i bilder på andra sätt. Kläderna och mdoe är fortfarande i fokus i mina illustrationer men jag vill fånga det från andra vinklar. Liksom rita ögonblicksbilder när människor gör saker.
När de bara är. När de talar. När de andas. När de är glada. Scenarion från en människas liv. För då får ju kläderna i illustrationerna en annan innebörd. Jag vill att det ska vara som en liten historia när man ser en av mina bilder. Varför sitter de där, klädda för fest, med fingrarna kramandes ett glas, ryggarna emot oss? Vad tittar de på?
1
Jag läser ju som sagt en himlans massa böcker. Inatt läste jag ut denna tunna men ändå otroligt tunga lilla bok. Sällan har jag ömsom haft en så tung känsla i magen, ömsom en känsla av strävan efter frihet. För man lever sig in i historien. Vill inte vara där men sugs in och känner hjärtat fladdra i bröstet. För det är en historia om något som de flesta kan relatera till. Relationen mellan en mor och en dotter.
Ying Chens "Den otacksamma" fick jag när jag sommarjobbade på biblioteket för några år sedan. Den refuserades därför att den tillhör en grupp böcker som anses lite för svåra, annorlunda och tunga för ett vanligt bibliotek. Jag fick ta hur många jag ville av de där böckerna. Och snart har jag läst dem alla. Och jag förstår förvisso varför att de anses lite tunga, men absolut inte svåra. Jag anser att man ska få sig en tankeställare, en fundering när man läst en bok. Och av dessa böcker har jag verkligen fått det. Och denna, "den otacksamma" är helt klart en av de mesta. Den handlar om balansen mellan mor och dotter. Deras starka relation till varandra som i detta fallet är så stark att kärlek och ömsinthet byts ut mot skuld för att vara en börda som barn och kraven mellan kött av sitt kött, blod av sitt blod. Och hur ont det kan göra. 
2
"Ibland undrade jag om det fanns någon medelväg mellan att leva och dö. Jag hade till exempel tänkt på att lämna staden och aldrig mer komma tillbaka. Ett oförklarligt försvinnande skulle göra mamma lika illa som en avsiktlig död. Ett hopp som aldrig släcks skulle vara grymmare än total hopplöshet. Men skulle jag klara att leva utan henne? Vad skulle det bli av mig om jag inte längre var hennes dotter?"
-
Ying Chen, Den otacksamma

Kommentarer
Postat av: Sandra

Vad gullig du är! Blir så glad av dina kommenterar. Jättemysigt. Och ja, tror faktiskt också att det här hjälper mig lite i bearbetningsprocessen. Att försöka förändra allt för att inte bli lika påmind. Tycker med att det är superduperfint med snövitt hår men som du säger, bearbetning och så var jag otroligt trött på det.

Du ritar (och skriver) jättebra. Alltid lika roligt att läsa din blogg för du skriver beskrivande. Att det intresserar mig gör ju inte saken värre :D

Postat av: Anna

..ville bara säga att jag tycker verkligen om din teckningsstil! Gillar enkelheten & samtidigt detaljerna. Skit bra!

2007-11-19 @ 15:06:09
URL: http://dressheelsrocknroll.blogg.se/
Postat av: Josefine

Fin bild du ritat, gillar kläderna!
Ha en trevlig eftermiddag!

2007-11-19 @ 15:39:13
URL: http://pinkgrapefruit.blogg.se
Postat av: EmmahSusanna

Ja, det var riktigt trevligt! :) Jo, gud ja! Den ser underbar ut =D Kramis

2007-11-19 @ 16:09:01
URL: http://emmahsusanna.tjejsajten.se
Postat av: alexandra

haha den är så jävla bra :D

2007-11-19 @ 17:22:34
URL: http://dependence.blogg.se
Postat av: Tobias

Svar: det är sant, dock är det här inte för min vanliga klass eftersom alla inte går info&layout, från alla möjliga :O

2007-11-19 @ 17:30:00
URL: http://grymtroligperson.blogg.se/
Postat av: Distressed

men raringen. Du måste komma ner till GBG. Annars kommer jag och kidnappar dig. Fast det kanske är det du vill?!?! Haha! ;) Love you

2007-11-19 @ 17:30:29
URL: http://distressed.blogg.se
Postat av: Helena

ojojoj, vilken dröm att få ta hem alla de där refuserade böckerna.
Men, finns de att köpa på vanliga bokshopar måntro?

Du får gärna nämna några av böckerna du fick, eller andra boktips. Jag läser också hur mycket som helst, men börjar få idétorka.

2007-11-19 @ 18:18:56
URL: http://asleeponatrain.blogg.se
Postat av: Erika

Här håller biblioteket på att rensa ut böcker och vissa av dem hamnar till försäljning, en femma per bok ungefär. Jag ska hålla utkik om det finns någon som faller mig i smaken.
Men samtidigt är det sorgligt att de måste rensa ut böcker för att biblioteket ska bli mindre. Det ska sparas pengar. Ett bibliotek ska ju ha massor med böcker!
En liten dröm jag har är att ha ett eget litet bibliotek. Det skulle vara jättemysigt =)

2007-11-19 @ 18:25:02
URL: http://www.morgondimma.blogg.se
Postat av: Sofie

Vilken fin, annorlunda blogg du har. Jag har läst igenom en hel del ikväll. Första gången jag hittade hit.

2007-11-19 @ 23:49:36
URL: http://sosos.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback