Krönika

Jag frågade om ni ville läsa lite fler av mina krönikor för tidningen jag frilansar för uppe i norr.
Ni sa ja, och då ska ni självklart få som ni vill.
Denna skrev jag när jag precis kommit hem från USA. Och jag inser när jag läser den igen att det är så mycket jag ännu inte berättat om den fantastiska resan. Fortfarande så är det så surrealistiskt att bara tänka på allt vi var med om på andra sidan atlanten. Att vi faktiskt åkte. Bilderna jag har är många, men minnena än fler.
Ni får lite av varje här. Men främst, krönikan.

Att åka till USA är som att åka till jordens medelpunkt, men ändå inte. För vissa amerikanare är verkligen sådär. Varför skulle de någonsin vilja lämna landet som har allt? Där man kan vara stjärna över en natt, käka kycklingvingar dygnet runt och TVn alltid visar The Simpsons. Men en hel del andra är också ganska sansade. Men de förstnämnda har rätt i en sak. Amerika ÄR landet som har allt.

   Jag har aldrig haft en direkt önskan att susa över atlanten för att upptäcka USA. Karibien var den del jag ville se som låg närmast till och efter att ha sett det så kände jag mig ganska klar. För i och med att jag skulle åka dit så skulle jag stödja så mycket som landet står för som jag inte klarar utav. Men så valde en vän plötsligt att lämna Sverige, landet där vi inte alls har allt men som är ganska bra ändå, för just USA. Och vi insåg att vi snart skulle sitta på ett plan med destinationen där vi kunde få tag i McDonalds vilken tid, dag och plats som helst.

Ska jag vara ärlig så hade jag otroligt mycket fördomar. I min hjärna som gärna "säger först, tänker sen" skulle hela USA vara ett Bushkorrupt land där det mesta var för mycket av just allt.

Och till viss del är det verkligen så. Men samtidigt är det så mycket mer. På ett bra sätt.

För jag har träffat så fantastiska människor, på de mest märkliga sätt, ställen och tillfällen. Tagit del av landets historia utifrån personer som hade en sund inställning till världen, sett så mycket av det fina och upplevt saker man inte kan uppleva någon annanstans än just i USA.

   Min resväska är full av kläder och minnen. Jag har nog ännu inte förstått att jag faktiskt spenderade 16 dagar med att gå runt i New York och se Washington med den numera i landet boende vännens ögon. Det är så obegripligt. För å ena sidan så blev jag mer förtrollad av Paris och allt vad den staden innebär. Men jag misstänker att en stad som New York kommer att bli en långvarig förälskelse som jag blir mer och mer fäst vid.

   Jag älskar nämligen tanken på att blunda och höra ljudet av staden när som helst på dygnet. Strosa klichéartat i Central park och ta en Vanilla bean frappuccino på närmaste Starbucks. Stå på Broadway i regnet och försöka fånga en av de där gula taxibilarna och kika upp på skylinen som höjer sig i diset ovanför miljontals huvuden.

Kanske, antagligen med största sannolikhet, så romantiserar jag mycket nu. Men det får man göra. För på samma sätt som jag tagit del av det fina och fantastiska så har jag fått min beskärda del av landet som också innehåller osedvanligt mycket med skit. För USA har sådana klyftor mellan sitt folk på ett sätt vi inte har. Och det värsta är att man faktiskt inte gör något mer än platoniskt åt det. Det är en plats av kontraster där allt för det mesta antingen känns bäst eller sämst, hårt eller mjukt, fint eller fult, rikt eller fattigt. Det är den delen jag hade fördomar utav och som jag fortfarande håller fast vid.  

Men trots att jag aldrig trodde att jag skulle säga det så faktiskt, jag älskar USA. Inte för det alltid så uppenbara som kycklingvingar och Simpsons, men för det mångkulturella, spännande och vackra i ett land som faktiskt har allt.

Vi, Starbucks, sommar och inte ett bekymmer i världen. (möjligen då, ska vi äta lunch nu eller sen?)


Kommentarer
Postat av: Lilla Fröken

Läste från början till slut och jag tycker att din krönika känns välskriven. Du får med både positiva och negativa aspekter vilket gör den nyanserad.

Postat av: cary

Sant så sant, det du skriver. USA har verkligen allt, och det finns så mycket bra och så många härliga människor. Men många av de fördomar man har stämmer faktiskt också, även om man nu inte ska generalisera så att alla hamnar i det facket. All the same, det var spännande att läsa om dina intryck ^^

2008-08-31 @ 23:38:04
URL: http://caryw.blogg.se/
Postat av: emelie

självklart kajsa! när hade du tänkt ha vägarna förbi?

2008-09-01 @ 09:47:02
URL: http://whirl.se/wp
Postat av: cat

fint.. den sista bilden var väldigt fin.

2008-09-01 @ 12:12:58
URL: http://gallon.blogg.se/
Postat av: Brandon Lee

Frilansarbild av USA? OK,bra skrivet, men att uppfatta och uppskatta, eller värför inte att låta bli kräver en sak,.att vara närvarande så länge att man även börjar hata landet i fråga. Man tar sina drömmar,fördomar,input av både negativ och positiv karaktär, kryddar med välvilja, fartblindhet,förväntningar,besvikelser,etc,häller i en mixer,kör runt med handen på hjärtat till toner av Jimi Hendrix svarta Star Spangled Banner, subtraherar med tre,dividerar med två,kvar blir en halvfullt eller halvtomt mugg av Starbucks Amerikanska drömmar,.och när skummet har lagt sig stiger verkligheten fram ur Vanilla Bean Frappuccinon som Arnold Terminator ur L.A. smoggen iförd i G-string och cowboyboots,.in god we trust,god bless America! Ha det fint,.och ja, jag har bott bla i N.Y.C och L.A,.och så sant,man bli inte rik av att frilansa,men lycklig?

2008-09-01 @ 15:32:58
URL: http://deaddogdump.blogg.se/
Postat av: Stilist

Bra skrivet, kände igen många av mina egna reaktioner och tankar även om jag bara var där en kort vända. Du har rätt i att det är mycket svart och vitt, landet som miljöhetsar som mest men som ändå gör så lite åt det, allt ska ju slängas. Men människorna är verkligen helt fantastiska, framförallt i ny där alla möts.

2008-09-01 @ 16:02:13
URL: http://stilist.blogg.se/
Postat av: Katarina

Älskar kolumnen, så beskrivande och mitt i prick. Underbart.

2008-09-04 @ 17:18:47
URL: http://pleur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback