Then Swänska Argus

Nu har det varit alldeles för dåligt med kulturdoseringar på senaste tiden. Och eftersom jag vill ta avstånd från den typiska modebloggsramen så pushar jag lite alldeles extra för litteratur (och inte då sådan som innehåller saker som typ, skor) och skrotar mitt konstintresse ganska ordentligt i bloggen då konst har blivit synonym med mode i mångt och mycket. Kultur har en bred front och litteraturen är min hjärtevän.

Kanhända att jag nämnt denna bok förut men inte alls så ingående som den förtjänar. För jag läser mängder med böcker i ett rasande tempo så fort jag kommer åt. Jag fascineras något oerhört av konsten att skriva, läsa och inta en historia. Där finns alltid något man kan lära sig, snappa upp och upptäcka. Och denna bok är en av de där bisarrt många som lämnat ordentliga spår. Kan inte exakt sätta fingret på vad det är, men något extra är det verkligen. Det oförverkligades kust är skriven av Aleksandr Grin, pseudonym för Aleksandr Stepanovitj Grinevskij, och jag fann av en slump boken då jag sommarjobbade på biblioteket och de skulle slänga mängder med böcker som vara för smala för den breda massan och ansågs svåra. Jag fick ta hur många jag ville och i min bokhylla står nu några av de bästa böckerna jag läst, som inte många andra kommer att få chansen att läsa, för att de enligt normen anses för komplicerade. Det oförverkligades kust- två berättelser från havet är en utav dem.
 
Jag i min ständiga förälskelse till havet lockades av undertiteln och tanken på en bok som inte många har uppfattning om. Den var liksom ny och oupptäckt. Trots att den är skriven under 1800-talets slut av en ryss som skickades på straffarbete till Sibirien för mordet på sin fru. Men det gjorde den än mer spännande. 
Aleksander Grin anses, som jag nu i efterhand läst, som en av den ryska litteraturens särlingar och många rykten har spunnits runt honom, hans författarkonst och liv. Vid sin död lämnade han över 500 skrivna verk efter sig i varierande storlek. Ännu har jag bara läst de två berättelserna från havet, Vandrerskan på vågen och Purpurseglen och kanske stannar det där. För jag vill behålla mystiken och fascinationen för denne ryss och hans sätt att berätta just historier från havet.
12
Om det nu blev jobbigt med ett inlägg om en bok som inte innehöll skor, skvallrande flickor och NY så kan man bara läsa detta som också är lite kulturigt; The Verves - The drugs don´t work är en väldigt fin låt. Lyssna.

Kommentarer
Postat av: Lilla Fröken

Intressant boktips! Jag läser också mycket böcker...Varför valde du att ha Then Swänska Argus som rubrik i detta inlägg? Ser inte riktigt kopplingen mellan dessa.

Postat av: stina

åå vad jag önskar att jag också hade tid att läsa en massa böcker..

2008-03-07 @ 13:44:51
URL: http://contaqt.blogg.se
Postat av: Anna

Tack söt! Väntar med spänning på bilderna. Ska bli himla kul att se hur du tolkat det. Vet dock att jag inte kommer bli besviken :)

2008-03-07 @ 13:46:52
URL: http://fashionandphoto.blogg.se
Postat av: Jelena

Jag har faktiskt aldrig hört talas om honom, men eftersom jag är svag för ryska författare är jag glad att jag gjorde det nu! (boken finns ju åtminstone på en internetbokhandel...)

2008-03-07 @ 15:47:32
URL: http://styleiseternal.blogg.se
Postat av: Josephine

Åh, vad kul. Tack så mycekt. Det är min systers så jag har ingen aning om ifall det är från Monki.. :)

2008-03-07 @ 15:51:26
URL: http://josephineilola.blogg.se
Postat av: bea

haha, men om bea ville länka till kajsa! fick ja det då? :P

2008-03-07 @ 16:17:45
URL: http://lillasnigeln.webblogg.se
Postat av: sanne

oooh, the verve. kärlek

2008-03-15 @ 20:00:25
URL: http://sanneandstuff.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback