closetcrisis

Jag skrev en krönika för ett par veckor sedan men som först nu var i tidningen jag vanligtvis skriver för
här i norr.Och ni har sagt att ni vill läsa mer av det jag gör "i jobbsyfte". Så eftersom jag i detta nu står och velar med ena benet i pyjamasen och andra i en strumpa och inte vet om jag bör ha klänning, kjol eller byxor idag så passar krönikan också jäkligt bra. Jag hatar att väder begränsar mig.

Garderobskris

Jag och min garderob har en gemensam identitetskris på olika håll. Vi står varje morgon och tittar på varandra. Länge. Betraktar allt det där som vi en gång älskade med varandra. Det som gjorde att vi var oslagbara tillsammans. Jag blir nostalgisk. Tänker tillbaka på alla stunder vi haft. När jag rusat fram och slängt upp dörrarna och sen kärleksfullt dragit fram plagg efter plagg som jag kombinerar ihop till något fint. Hur jag varsamt klappat på mina älsklingar till favoriter och ömt viskat att "din dag kommer också snart. När du ska få visa världen hur perfekt du är".

Men just nu är vi inne i en svacka jag och garderoben. Vi kommer inte överens.

Tillsammans är vi som ett gammalt par som glömt bort varför vi förälskade oss i varandra för så länge sen. Vad har vi egentligen att erbjuda varandra?

Jag vill inte tänka "har vi vuxit ifrån ´oss´?". Det smärtar för mycket. Men höstens kalla vindar för oss längre och längre ifrån varandra.

   Jag skyller vår bleknande kärlek på årstidens växling. För garderoben är den kloka i vårt förhållande. Han erbjuder mig varma tröjor med stickade kragar, tjocka strumpor och inte en endaste klänning som slutar över knäna och är florstunn. Jag skriker, smäller i dörrar och ställer till med scener. För att han ska förstå. Jag behöver bara en mjuk och lös bomullssak att svepa runt kroppen, ett par sandaler med tunna remmar och en vidbrättad hatt på mitt huvud. Inget mer. Jag begär så lite och ändå kan jag inte få det. Bistert vaknar jag varje morgon och ser likt ett hån en blekt ulltröja från Peak ligga överst bland plaggen som för inte så länge sen enbart tycktes vara tunna blusar i skirt rosa och vitt.

   Jag håller på att rekapitulera. För garderoben är den kloka i vårt förhållande. Och trots att jag är en mer hårdnackad kombattant så har han en armada av knep för att hitta mina svaga punkter. Som att jag ju faktiskt hatar att frysa. Avskyr känslan av en iskall vind som kryper in vid nacken och springer längs med ryggraden. Att jag älskar att gräva ned händerna i decimeter efter decimeter av den mjukaste pudersnö som faller under nattens timmar, men bara kan göra det med ett par varma vantar.

   Just nu är vi osams jag och garderoben. Eller snarare kanske på olika plan i livet. Fjärran från varandra men ändå så hårt hopbundna. Jag tittar på honom inramad av de välbekanta dörrarna och ser det där jag älskar som kikar fram mellan allt som jag inte vill ta tag i. Inte än. Inte nu.

Jag vill bara njuta lite, lite till av en imaginär sommarvind som jag skapar i mitt rum med flammande element och bilder av Monets ängar på väggen. Men snart kommer jag att krypa till korset. Erkänna att han som vanligt har rätt. Sträcka ut en hand och känna en småstickig men betryggande varm tröjärm till svar. Och han vet det. Garderoben.

Så han väntar tålmodigt på att jag ska erkänna att de varma månaderna är över för i år. Att timmarna av minusgrader bara blir fler och fler, att solen inte kommer värma mig länge till och att jag behöver honom. Som så många gånger förr.  


Kommentarer
Postat av: Sica

Kajsa, du är het genial! Dina krönikor är dom bästa jag någonsin har läst! Sättet du beskriver, jämför och sättet man kan reflektera till. Jag känner igen mig i allt som står skrivet här ovanför. Jag hatar den här perioden för precis som du är jag och min garderob osams. Av precis samma anledning! Det är med sura miner som jag tar emot den varma koftan. För jag vill, precis som du, inte inse att det faktiskt är kallare ute. Med andra ord Kajsa, tack för den här krönikan! För att jag inte är ensam :0)

Postat av: Ylva

Så vackert skrivet!

2008-11-22 @ 13:51:44
URL: http://blog.tumtum.se
Postat av: Ylva

Så fint skrivet!

2008-11-22 @ 13:52:28
URL: http://blog.tumtum.se
Postat av: Marina

Suveränt skrivit tjejen!! Och jag kan inte annat än att känna igen mig. Just precis idag (som så många andra dagar) är jag väldigt velande och står framför Garderoben och funderar... Kjol? Klänning? Byxor? Jeans?

2008-11-22 @ 13:52:41
URL: http://wondrous.blogg.se/
Postat av: Johanna

Åh så underbart! Det är precis så här för mig med, fastän jag aldrig hade kunnat komma på att uttrycka det så fint och fiffigt som du gjorde (^^)



Fast min garderob och jag kompromissar lite så ibland får jag ha lager på lager så att de somriga älsklingarna kan få komma ut ibland också ♡



Kram!

2008-11-22 @ 14:12:31
URL: http://johannaigen.blogspot.com/
Postat av: Anonym

galet rba skrivet.

man kan tänka det ett steg längre också, utanför garderoben

2008-11-22 @ 14:26:18
URL: http://vitmotsvart.blogspot.com
Postat av: Katarina

Åh så himla himla fint skrivet!

2008-11-22 @ 16:31:36
URL: http://pleur.blogg.se/
Postat av: Ingrid

Men åh, tack snällaste fina!! Jag blir helt rörd. Du ska veta att du är en av mina absoluta favoritbloggar, väldigt inspirerande. Och du skriver så bra! Den här krönikan till exempel, helt otroligt bra skildrat! Precis så känner jag med när jag står där och trampar och sliter i kläderna och till slut får ett utbrott för att jagharingentingatttapåmiig!!! Himla, himla bra krönika. Och tack än en gång!

2008-11-22 @ 17:14:56
URL: http://enoughisenough.blogg.se/
Postat av: Johanna

du skriver riktigt, riktigt bra! Och jag och min garderob har samma problem just nu. Sorgligt.

2008-11-22 @ 17:50:04
URL: http://passepartout.webblogg.se/
Postat av: Camilla

Genialt, denna text får jag lägga som favorit så jag kan läsa den ibland och komma ihåg den och varför jag vill kunna skriva lika bra som du gör.

2008-11-22 @ 23:25:34
URL: http://cmtk.blogspot.com
Postat av: Victoria

Extremt hög igenkänningsfaktor och jag tycker verkligen om ditt språk + sätt att skriva :)

2008-11-22 @ 23:57:51
URL: http://victoria.blogg.se/
Postat av: Little Peaché

Sv: Word på dig! Varför köpa en baströja för 650 spänn???? Och varför köpa baskläder över huvudtaget, när man kan köpa glitter, svängiga kjolar och skrikiga klänningar! =)



Kram på dig fina

2008-11-22 @ 23:59:11
URL: http://littlepeache.webblogg.se/
Postat av: Emma

bra skrivet!



2008-11-23 @ 11:20:32
URL: http://ohglory.blogg.se/
Postat av: Jorunn

Vad duktig du är på att skriva :)

2008-11-23 @ 12:31:18
URL: http://jorunns.blogg.se/
Postat av: boysen illustration

Svar: Det blir så mycket roligare att använda olika tekniker (jobbar på det själv :P) och det blir en ännu större utmaning att försöka hitta ens personliga stil i varje teknik om man nu vill det :)

2008-11-23 @ 15:07:27
URL: http://boysenillustration.blogg.se/
Postat av: ina

det är så svårt med kläder tycker jag också. du skriver riktigt bra!

2008-11-23 @ 15:09:40
URL: http://winterbarn.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Du skriver otroligt bra och det är alltid lika roligt att få lite "extramaterial" här på bloggen i form av dina krönikor.

Hoppas att du haft en fin helg trots snöoväder.

Kram

2008-11-23 @ 18:35:32
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback