Krönika; Lågkonjunktur är lika med långklänning

Jag har mycket mycket mycket att göra just nu med jobb. Hemliga saker som planeras, krönikor som ska knattras ned, artiklar som ska finslipas, illustrationer som bör ritas och mail i oändliga rader som ska besvaras och skickas.
Men jag tycker ju så himla mycket om er! Ni peppar och är gulliga, skriver fina mail till mig som jag ibland är så seg på att besvara. När jag bara mest av allt vill bjuda er allihopa på kalas med ballonger i taket, coca cola som vi dricker med sugrör, kristyrkakor, fiskedamm med presenter och sen snöbollskrig. Det vore fint som tusan!
Men nu hinner jag knappt ens borsta tänderna eller klä på mig i veckan. Så eftersom jag just i detta nu skriver en artikel om lågkonjukturens inverkan på modet så får ni en krönika att läsa som jag skrivit om just det, innan.
Vassego, nu ska jag gnugga de små grå det där lilla extra.


Min bild av lågkonjunktur är ungefär lika nyansartad som en svart/vit testbild på TVn. Tyvärr så innebär ju undervisningen i skolan vissa begränsningar när det kommer till världens historia och stora händelser. Häromveckan tittade jag på två dokumentärer om krig som jag inte ens visste hade existerat. Som gjort stora avtryck i historien men tydligen inte tillräckligt för att jag skulle få 30 minuters genomgång i skolsalen om det.

Densamma är det alltså med lågkonjunkturen. När jag tänker på depressionen 1929 så får jag enbart en bild i huvudet av en Wall Streetherre i kostym som hängt sig med sina värdelösa obligationer i handen. En karikatyr av en händelse i vår världs historia som definitivt satte sina spår, och som la grunden till en hel del sakers utveckling. Men jag vet ingenting om det.

Som ett barn av googlegenerationen så knattrar jag in saker var och varannan timma när jag behöver veta mer, uppdatera mig eller ta reda på saker. Så i detta skrivande nu så inser jag att det som jag hittills tolkat som en tråkig röra av dåliga valutakurser likt en eskalerande snöboll i nerförsbacke växer och är påväg i exakt densamma riktning. Depression + 1929 och så enter och du är där. Då blir plötsligt innebörden av karikatyrteckningen från 1930-talet en helt annan.

   Det känns lite komiskt att modemagasinen då går ut med den gamla devisen att dåliga tider kräver långa kjolar och att fjäderskrudarna till galaklänningar bör hängas in i garderoben. Naturligtvis märks en lågkonjunktur i modet och trenderna, men att det blir en trend i att göra plagg som påminner om den stora depressionens mode med nödtorftighet blir mest bara makabert. En sorts snedvriden effekt som magasinen med inriktning på just kläder dessutom driver vidare genom att skapa modereportage där flärd och glitter byts ut mot grova tyger och stadiga skor. Som om fattigdom eller dålig ekonomi skulle vara det nya svarta. Det tycker jag är fel sätt att lägga fram budskapet på. Vad vi behöver i såfall är mer tips på DIY och hur man själv pysslar till gamla plagg, inte hur du ser ekonomikrischic ut i plagg från Dries van Noten som ändå kostar skjortan.

Jag hoppas att skolan idag lär ut vad sånt här verkligen innebär. Vad det får för effekter. Vad som verkligen händer. Skippa en historielektion av 38 som behandlar ämnet andra världskriget och ägna en timma åt 1930-talet, Wall Street och börsnoteringars konsekvenser.


Kommentarer
Postat av: Ida

Ja, mer DIY-tips till folket! Lite sådär som i mina gamla 40-50 tals tidningar där de illustrerar och förklarar tio olika sätt att ändra och "piffa till" en klänning som gått ur modet. Fast a la 2009. Det vore utmärkt.Tusen små kramar!

Postat av: Karin

men jag är inte alltid 100 procent "allvarlig" med det jag skriver heller! ett inlägg om nackdelar är dock skrivet och kommer ut inom en liten framtid

2009-01-12 @ 16:23:46
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: EGOFLOW

Där satte du huvudet på spiken!

2009-01-12 @ 16:35:43
URL: http://egoflow.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jättebra skrivet, jag ser fram emot att få läsa fler krönikor från dig!Och tack hundra gånger för den übergulliga kommentaren på mig blogg, dina kommerntarer får mig alltid att vilja hoppa av lycka.

Säg till när det där kalaset är så kommer jag!

2009-01-12 @ 16:39:14
URL: http://helh.blogspot.com
Postat av: andrea

sv: bra beskrivning:), samma här:D

2009-01-12 @ 16:45:22
URL: http://lovethestyle.blogg.se/
Postat av: andrea

sv: bra beskrivning:), samma här:D

2009-01-12 @ 16:45:27
URL: http://lovethestyle.blogg.se/
Postat av: Linda

Bra skrivet!japp, har också hört att "svart katt vit katt" e rikitgt bra. Ska nog ta och se den. vår digitalbox har pajat så jag "måste" kolla på dvd.

2009-01-12 @ 17:03:54
URL: http://lavidalinda.blogg.se/
Postat av: josefin

Åh, vad fantastiskt att ni inte bara var turistiga. Eller, ni turistade, men inte på..fel sätt, om du förstår hur jag menar. Jag blir helt jätteglad att ni tog er tid att upptäcka Oman, det är fantastiskt. Speciellt de små samhällena. Och minareter, åh. Och dufar. Och åh, var ni vid ain razat? Där är det MAGISKT om vintern, regnskogsluften blåser upp från ekvatorn och paserar själva Oman och vid en källa skapar den GRÖNSKA, mitt i öknen. Det var fantastiskt, även om jag älskar öknen så mycket att mitt hjärta skulle kunna brista.Var ni i Mirbat? Där var jag och min mamma varje torsdag och köpte fisk.

Åh.Nu måste jag stoppa för annars kommer du få höra massor av barndomsminnen.Du ska veta att jag blev jättejättejättejätteglad av att höra att ni tog er tid att göra annat än att sola. Verkligen. Åh! Tack, kan man nog säga.

2009-01-12 @ 18:08:19
URL: http://josefinsfotoblogg.blogspot.com
Postat av: Lotta

Haha:) tack så mycket

2009-01-12 @ 18:25:08
URL: http://lotteas.blogg.se/
Postat av: Emelie

SV : okej tack :) har du bara använt svart blyerts till dina teckningar?:)

kraam*

2009-01-12 @ 18:27:52
URL: http://elinemelie.blogg.se/
Postat av: bea

kajsa skriver bäst!!

2009-01-12 @ 18:43:04
URL: http://beatasbilder.blogg.se/
Postat av: Jen

Nej troligen inte förevigt. Men för en tid, jag kanske börjar på en ny blogg men skriver säkert någon liten kommetar här då igen. (om du skulle råka bry dig) hih. :]

2009-01-12 @ 19:02:06
URL: http://jemss.blogg.se/
Postat av: stilist

Vi får lära oss till viss del om krisen men nu pratas det ju bara om den nuvarande, men vi jobbade med depressionen förra året, jäkligt intressant.

2009-01-12 @ 19:06:17
URL: http://stilist.blogg.se/
Postat av: Sica

Åh, jag har också massa nödvändiga saker jag måste göra nu såsom plugga, diska, laga mat inför mina kommande detoxdagar och duscha. Så jag hinner inte sitta läsa din krönika just nu men ville bara säga: Jaaaa dom är i Åre i detta nu! Ta med dig kikarna ut i backarna och extra hårda pjäxor haha ;D

2009-01-12 @ 19:06:42
URL: http://sicastyle.se
Postat av: Kontorsråttan

Modecynism var ordet sa Bill. Nysemodism var ordet sa Bull.Råttisen röstar på Kajsa som ny kommunchef! Mer dans åt kontorsråttorna!

2009-01-12 @ 19:39:54
URL: http://kommunhuset.blogg.se/
Postat av: miriam

alltså kajsa. vilken bra krönika! men jag hoppas att du har tid med mig snart. vill bolla lite idéer med dig innan resandet drar igång om ett par veckor. xx

2009-01-12 @ 19:44:53
URL: http://blog.bjornborg.com
Postat av: Ellinor

Jag verkligen älskar att läsa dina krönikor och artiklar. Det du skriver är alltid tänkvärt och du gör det med ett språk som lockar läsaren vidare i texten. Fantastiskt.

2009-01-13 @ 09:09:23
URL: http://ellinorsworld.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback