Himlen är mer blå i norr

Jag vet nog att en hel del sitter inne med små, eller/och stora, fördommar om norrland. Att vi skulle leva på endast renkött, åker skoter till affären, har ett vokabulär som består av mestadels "jupp", att vi snusar dygnet runt, ser ut som de i pistvakt, kallar Stockholm för Fjollträsk, bor i kåtor och inter gör mycket annat än att stirra ut över de karga vidderna och vidsträckta skogarna. Nu är det ju inte så. Okej att jag generaliserade en jäkla massa från båda sidor sett men om ni visste hur mycket fördommar jag/man får höra om norrland från söderboende människor!
Det är både larvigt, skrämmande, underhållande, hemskt och konstigt att folk ofta vet så lite om det som ligger norr om mitten av landet. (By the way så bor jag exakt mitt i landet, och mitt i landet är INTE Stockholm.)
Om ni aldrig varit ovanför Sälen, ta en tur uppåt! Det är sagolikt fint, och att titta på en massa granar, älgar och annat naturligt är faktiskt väldigt underskattat.
1
Höga kustenbron en magisk höstdag med isig himmel och fina moln.
2
Japp. Ni kollar nu på en äkta jämte. Eller. "Äkta" Skånska föräldrar får jämtländskt barn kan vi ju säga för att vara sanningsenliga. Men i vilket fall som helst, en nästan äkta jämte som äter ahlgrens bilar och är totalt osminkad.
Den nakna sanningen det vill säga. Så här kan det alltså se ut när vi förflyttar oss mellan Åre till Umeå, via Sundsvall i hyrbil. (Ingen renrajd alltså)
3
Det är typ som "Sagan om Ringen". Fast med ekorrar istället för orcher.
111283-1175
Kitsch är inte så typiskt för norrland. Men man kan ju inte låta bli att älska den när den möter en såhär underbart.
Jag blev frälst i Umeå utav den hypnotiserande högtidstavlan som glittrar så fint och snurrar och anser mig nu som en lite sådär lagom på låtsas grekisk ortodox. Kolla bara posen! Maria Magdalena upp i dagen.


Nu kan ni ju ta allt detta med en nypa salt. Men faktum är att jag otroligt många gånger har hört de mest bisarra påståenden, funderingar och frågor om norrland. Och jag bor ju inte ens i norrland på riktigt! Jag bor ju mitt i Sverige. Men folk har de knasigaste tankar ibland ändå.
Jag känner alltid att hur mycket mer skåning jag än känner mig som så blir jag lite ledsen i själen, som faktiskt ändå har spenderat 19 år i jämtland, och därmed norr, när jag hör skitsnack om vår fina del av landet.
Alla kan inte bo i storstäder, äta på McDonalds när som helst, trilla in på TopShop på lunchen och knalla runt i pumps på saltade innerstadsvägar. På samma sätt som många kan det så kan ju vi skatta oss lyckliga som på en halvtimma kan befinna oss på en fjällsluttning med intet annat ljud än vinden i våra öron, närheten till naturen, möjligheten att bo otroligt vackert i miljö som andra (kanske ni?) betalar massor av pengar för att få besöka under en hetsig skidsemestervecka och mötas av mysig bycharm utan att behöva bry sig om att kanske bli haffad på en dålig bild av en streetstylefotograf.

Kommentarer
Postat av: Anonym

låt dom ha fördomar. jag e från norrland också. eller ja..min pappa e därifrån, men jag har vuxit upp mycket där. i överkalix.
men alla fördomar stämmer också. det e ju kul. hohohihih.

Postat av: Mark

Jag lyssnar också på M.I.A

2007-10-15 @ 13:01:34
URL: http://nucci.blogg.se
Postat av: Jelena

Höga Kusten bron är grym! Hur hamnade två skånska föräldrar i Jämtland då? Det verkar ju lite udda. Förslag på kommande inlägg MAO! :)

2007-10-15 @ 13:15:15
URL: http://styleiseternal.blogg.se
Postat av: malin

svar: så skönt för dig! :D

2007-10-15 @ 13:18:41
URL: http://xxmalin.blogg.se
Postat av: Mark

aa.

2007-10-15 @ 13:21:27
URL: http://nucci.blogg.se
Postat av: Julia

fina bilder som vanligt! och dom orange strumpbyxorna som jag tkr så mkt om xD haha. dom va slut i hm-affären i min stad :(

2007-10-15 @ 13:22:24
URL: http://littlemisstrouble.blogg.se
Postat av: Mark

Ja med tanke på att det är fler än oss två som lyssnar på M.I.A.

2007-10-15 @ 13:39:30
URL: http://nucci.blogg.se
Postat av: Natta

ja men precis.. orka ha personal som dömmer en efter hur man klär sig, hur gammal man är och om man ser rik eller icke rik ut.. det är så jävla sjukt att jag blir galen. Jag har aldrig fått den blicken när jag går in på mulberry, där är de snälla och ler men fan på Nathalie Schuterman, Gucci, Louis Vuitton och liknande butiker så är de så jäkla rädda om allt.. tex tog tag i en Miu Miu väska hos Nathalie S här om dagen.. kollade lite på den, vred och kolla, testade o så kommer en av tjejerna fram "behöver du hjälp?".. "nej jag kollar bara, tack" sa jag men hon gick aldrig haha. hon bara stod o glodde så jag blev irriterad, la tillbaka väskan o fortsatte in i butiken.
Guccis personal är kända för att vara otrevliga. har vänner som har råd att köpa hela butiken men de går aldrig in där mera för att köpa pga personalen. de kan bara kolla.. de säger till mig "åker hellre til London, Paris eller Milano för att shoppa Gucci". jsg förstår dem. Louis Vuitton är okej men lite jobbiga ibland beroende på personal. finns en man där som jag inte gillar. vet inte om han är chefen eller nått men nej, han blickar ger mig inget gott.
ha en fin dag!

2007-10-15 @ 13:42:18
URL: http://naaatha.blogg.se
Postat av: Mark

Inte jag heller. Jag hoppas jag har den där gruppen som kan ta emot blod från alla andra snarare än den gruppen som bara kan ge till alla men ta emot från samma.

2007-10-15 @ 13:43:44
URL: http://nucci.blogg.se
Postat av: Fani

haha vad rolig du är :D ja det låter som en kul o bra ide ju ;)

2007-10-15 @ 14:07:05
URL: http://glikia.blogg.se
Postat av: Nathalie

"Fast med ekorrar istället för orcher." Puh, då vågar jag åka till Norrland! ;) Norrland måste jag verkligen besöka, det är pinsamt att jag inte varit längre norrut än Sollefteå!

2007-10-15 @ 14:28:01
URL: http://www.nenneblogg.blogg.se
Postat av: loathing

det är inte så svårt att kommentera. man får välja mellan tre alternativ: att logga in med google konto, men det behövs ju inte, "övrigt" eller "anonym"....övrigt klickar man bara på sen skriver man sin blogadress så att jag kan gå inte på den... hiihoohhoh..

du har snygg "tapet" på din sida!

2007-10-15 @ 14:37:30
URL: http://highwaytoloathing.blogspot.com
Postat av: Erika

Håller med i det du skriver om norrland, min bästa vän flyttade till stockholm för några år sedan och hon fick alla möjliga knasiga frågor.
Varav en var en fråga om det verkligen finns isbjörnar här. Ibland undrar man om sådana människor har gått i skolan och fått lära sig något.
Du måste bara lägga upp kortnär du har kappan på dig, är så nyfiken på hur den ser ut =)

2007-10-15 @ 14:55:43
URL: http://www.morgondimma.blogg.se
Postat av: Ingrid

fina bilder =)

2007-10-15 @ 15:43:48
URL: http://Chewinggum.blogg.se
Postat av: julia

Ni uppe i norr är coola och har alltid varit! :D
Även fast jag inte bor i norr så kan jag inte springa till top shop på lunchen.
Du berättar det här på ett roligt sätt kajsa för jag kan förstå att du nog hört en del i ditt liv!
Är det nånstans jag skulle vilka bo så är det i åre. iaf jobba en vinter! Fatta härligt
:D
kramar

2007-10-15 @ 15:48:26
URL: http://minileaf.blogg.se
Postat av: anna

jag föredrar nog ekorrar istället för orcher! och även om du inte bor i norrland på riktigt så är norrland hur som helst väldigt underskattat. det är synd det! mysiga bilder dessutom. ha det prima tjejen!

2007-10-15 @ 15:51:00
URL: http://hippodrom.blogg.se
Postat av: Sanna

fina bilder

2007-10-15 @ 15:51:49
URL: http://wiiiberg.tjejsajten.se
Postat av: Malin

svar: haha, jaa! det är minsann inte varje dag man framkallar bilder! ^^

2007-10-15 @ 15:58:13
URL: http://xxmalin.blogg.se
Postat av: Lilli

Bor i stockholm men pappa kommer från Norrland. Och jag säger bara älska, älska, älska Norrland! Galet vackert och allmänt mysigt! All med fördommar som inte varit norr om typ Sälen missar något fantastiskt helt enkelt!

2007-10-15 @ 18:39:37
URL: http://sandqvist.blogspot.com
Postat av: Disa

du har så fina kläder och tar så fina kort ;)

2007-10-19 @ 14:20:39
URL: http://www.bizuuu.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback